![NitRecerCAT24 Serreta](https://magnet.cat/wp-content/uploads/2024/10/NitRecerCAT24-Serreta.jpg)
Astronomia, malbaratament alimentari o biomaterials són alguns dels temes que han centrat les propostes d’una desena de centres magnet que, en col·laboració amb equips de recerca de diferents institucions, han apropat la ciència i la investigació a 2.750 persones de municipis d’arreu del país en el marc de la Nit Europea de la Recerca, que ha celebrat la seva setena edició a Catalunya.
La Nit Europea de la Recerca s’ha celebrat entorn l’última setmana de setembre i la primera d’octubre i ha posat especial èmfasi a apropar la recerca als centres educatius de primària i de secundària catalans a través de les activitats organitzades des del programa Magnet. Les activitats divulgatives tindran continuïtat durant tot el curs escolar a través de projectes de recerca en diferents escoles i instituts, deu dels quals en centres educatius Magnet, i cinc altres entitats del consorci coordinador de la Nit de la Recerca.
Recerca i divulgació científica als centres Magnet
Martorell // L’Escola José Echegaray i els científics de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), el partner magnet de l’escola, han participat amb gran èxit en la Nit Europea de la Recerca, celebrada al Centre Cultural de Martorell, amb la participació de 300 persones. L’acte, centrat en els materials inspirats en la naturalesa, ha estat una oportunitat única per apropar la ciència a la societat.
El passat 27 de setembre de 2024, l’Escola José Echegaray va participar amb gran èxit en la Nit Europea de la Recerca, celebrada al Centre Cultural de Martorell. La conferència titulada “La natura té superpoders?”, impartida per Nico Dix i Anna Laromaine, científics de l’ICMAB-CSIC, va ser el punt central de les activitats, explorant com la natura inspira la creació de nous materials. Saber-ne més: L’Escola José Echegaray i l’ICMAB-CSIC celebren la Nit de la Recerca amb èxit
Sant Sadurní d’Anoia // Un estudi sobre el malbaratament alimentari va centrar la Nit de la Recerca de l’Escola La Pau i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). L’alumnat del centre de Sant Sadurní va presentar l’estudi sobre el reaprofitament dels residus orgànics generats al menjador a la plaça de l’Ajuntament i després el va traslladar, en format exposició a la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d’Anoia. Saber-ne més: Podem reduir els residus orgànics? Escola La Pau i ICTA-UAB
Barcelona // A Barcelona, l’Escola Josep Maria de Sagarra va celebrar la Nit de la Recerca sortint al carrer per investigar com els agrada passar el temps als veïns i veïnes de l’entorn. Aquesta iniciativa va permetre a l’alumnat interactuar directament amb l’entorn i recollir dades que els ajudarà a entendre millor les necessitats i preferències de la comunitat.
L’alumnat de 6è de l’Escola Pare Poveda, en col·laboració amb l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), va celebrar la primera edició de la Nit de la Recerca. La investigació, titulada “Elements contaminants del nostre entorn”, va ser el tema central d’una tarda dedicada a la divulgació científica i tallers interactius oberts a tota la comunitat.
Durant l’esdeveniment, les famílies van tenir l’oportunitat de participar en xerrades i tallers que exploraven la presència de contaminants en el nostre entorn i el seu impacte en la salut i el medi ambient. La iniciativa va permetre a l’alumnat demostrar el seu compromís amb la recerca científica i sensibilitzar la comunitat sobre la importància d’identificar i reduir els elements contaminants.
Molins de Rei // Al municipi del Baix Llobregat els efectes de la contaminació a la salut també van centrar la conferència que Mari Carmen Trapote, Responsable tècnic del Laboratori de paleoecologia del Geo3BCN del CSIC, van impartir a l’alumnat de l’Escola Josep Maria Madorell que manté aliança amb els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB). Durant la sessió la comunitat educativa va reflexionar sobre les aigües residuals i la presència de microorganismes a l’aigua.
Igualada // L’alumnat i les famílies de l’Escola Gabriel Castellà van tenir l’oportunitat d’aprendre sobre si hi ha vida a altres planetes i la naturalesa de les taques solars. Amb la col·laboració dels investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), el seu partner Magnet, l’esdeveniment va oferir una experiència educativa única que va captivar tots els participants. La tarda va estar plena de descobriments i aprenentatges astronòmics.
Lloret de Mar // L’Institut Rocagrossa ha destacat per tercer any consecutiu a La Nit Europea de la Recerca, celebrada a la plaça Pere Torrent de Lloret de Mar. L’alumnat ha presentat diversos projectes científics en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), incloent-hi l’estudi d’insectes i formiguers, l’observació de platges i rieres, i els projectes de recerca i mesocosmos.
Rubí // Durant la celebració de la Nit Europea de la Recerca 2024 a la Plaça Guardiet de Rubí, l’alumnat de l’Institut La Serreta, en aliança amb Eina Barcelona, va mostrar els seus projectes de recerca. Les presentacions es van centrar en qüestions com: “Quants tons de pell podem descriure?”, “Com interactuar amb un robot?” i “Quina és la fórmula de l’enamorament?”. La mostra va oferir als estudiants una plataforma per aprendre a plantejar preguntes profundes i explorar les seves possibles respostes.
Sant Feliu de Llobregat // L’Escola Arquitecte Gaudí va celebrar la seva primera edició de la Nit de la Recerca amb activitats obertes a la comunitat. La jornada va incloure la xerrada “Com fer visible l’invisible” amb l’arquitecta Erica Hassan de la Fundación Contorno Urbano i la presentació de la recerca dels alumnes de 6è titulada “Coneix Sant Feliu l’Escola Arquitecte Gaudí?”.
Reus // L’Escola Rubio i Ors de Reus va iniciar un projecte de recerca amb preguntes sobre la moda i la sostenibilitat. Les qüestions que va generar la investigació inclouen: “Una peça de roba pot afectar tot un ecosistema?”, “On va a parar la roba que ja no utilitzem?” i “Podem fabricar roba sostenible?”.
Aquest projecte de recerca vol sensibilitzar l’alumnat i la comunitat sobre els impactes ambientals de la indústria tèxtil i explorar solucions per a una moda més sostenible. A través de diverses activitats, xerrades i tallers, els estudiants de l’Escola Rubio i Ors estan treballant per trobar respostes a aquestes preguntes i fomentar una consciència crítica sobre el consum responsable i la sostenibilitat. Més informació
Amposta // Marc Acero, de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-URV), va compartir consells sobre nutrició, ciència de la salut i esport amb la comunitat educativa de l’Escola Soriano-Montagut, que també manté aliança amb el CTE. Acero va destacar la importància de realitzar almenys 90 minuts d’activitat física a la setmana per evitar el sedentarisme.
Durant l’esdeveniment, els alumnes han participat en diverses activitats i han formulat preguntes interessants com: “Totes les bambes corren igual?”, “Per què les pilotes d’esport diferents tenen mesures tant diverses?” i “Quin és l’esport més practicat per l’alumnat de l’Escola Soriano?”. Aquestes qüestions han fomentat un debat i han mostrat l’interès de l’alumnat en la interrelació entre la ciència i l’esport.
Nit Europea de la Recerca
La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. Aquest esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps i compta amb una convocatòria de finançament europeu dins la línia d’ajuts per a investigadors Marie Sklodowska Curie. En l’edició anterior es van dur a terme més de 200 activitats al territori català que van incloure xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs.
Aquest projecte és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci format per la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona-Vallès; la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida; la Universitat Rovira i Virgili (URV), coordinadora del node de Tarragona, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), coordinadora del node de Catalunya Central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la comunicació i la coordinació dels diferents nodes. A més, des de 2022, la Fundació Jaume Bofill, en el marc del programa Magnet, impulsa 15 projectes de recerca en centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar la recerca a l’alumnat, famílies i veïnat al llarg de l’any.
D’altra banda, en col·laboració amb el consorci i sota el nom de “La Noche de la Investigación“, Fundació “la Caixa” y Esciencia Eventos Científicos organitzaran diferents activitats a CosmoCaixa i als CaixaFòrum de Catalunya.