L’Escola Gabriel Castellà cocrea projectes imant amb l’ICE-CSIC

Tags
  • aliances magnet
Cocreem 5S Gabriel Castellà ICE-CSIC b50

L’Escola Gabriel Castellà d’Igualada ha iniciat el curs 2024-2025 amb una visita a la seu de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), amb qui manté una aliança magnet. La visita, que va tenir lloc el 5 de setembre, va tenir com a eix principal una sessió de cocreació en què tot el claustre de l’escola i una desena de científics van treballar conjuntament per desenvolupar projectes imant que exploraran preguntes com “Com podem viure fora de la Terra?” i “Què passaria si s’apagués el Sol?”.

La jornada va iniciar-se amb una benvinguda institucional per part de la vice-directora científica de l’ICE-CSIC, Mar Mezcua, que va fer un repàs als tres cursos d’aliança magnet amb l’escola igualadina. Seguidament, Mar Cano va facilitar la sessió de cocreació, que es va dividir en dues parts, on els participants van poder sembrar llavors d’idees, fer créixer les seves propostes i finalment validar-les. Aquest procés va ser propiciat amb eines i metodologies necessàries per gener projectes transversals i competencials. Les mestres es van agrupar per cicles i van comptar amb l’expertesa dels científics de l’ICE-CSIC com: Jorge Rivero, Alba Calejero, Simone D’Onofrio, Cristina Jiménez, María Kopsacheili, Lluís Galbany, Geo Ferencz, Daniele Viganò, Alessio Marino, Manuel Perger i Maider González.

Amb aquesta iniciativa, l’Escola Gabriel Castellà no només va enfortir, encara més, el vincle amb l’ICE-CSIC, sinó que també va impulsar la investigació i la curiositat científica. Està previst que els projectes imant resultants tinguin una projecció que vagi més enllà de l’aula, contribuint a una educació més rica i significativa per als alumnes, tal com han estat treballant durant tres cursos amb David Vilalta, l’assessor Magnet.

Durant la visita a la seu de l’ICE-CSIC, més d’una vintena de mestres de l’Escola Gabriel Castellà van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els laboratoris i espais de recerca sobre cosmologia, gravitació, galàxies, física estel·lar i astrofísica molecular. Aquesta experiència va permetre a l’equip docent inspirar-se i obtenir idees per als seus futurs projectes educatius.

Gabriel Castellà, una escola un univers d’aprenentatge

L’aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) té com a objectiu estimular el pensament científic de l’alumnat de l’escola Gabriel Castellà. Fer-se preguntes, fomentar la capacitat d’observació, cercar evidències i qüestionar-se les respostes permetrà a l’alumnat comprendre que la ciència és un sistema basat en l’evidència, l’experimentació i el raonament. L’expertesa de l’ICE-CSIC fomenta un aprenentatge científic i tecnològic a l’alumnat. L’ICE és el quart centre del CSIC a Catalunya que participa en el programa Magnet, després de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) en aliança amb l’Escola Tanit, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en aliança amb l’Institut Rocagrossa de Lloret de Mar, i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) en aliança amb l’Escola José Echegaray (Martorell).