Les arts per reivindicar un entorn més verd i sostenible

Tags
  • aliances magnet
Les arts per reivindicar un entorn més verd i sostenible

L’art, el teatre i la dansa van donar forma a la reivindicació de l’alumnat de l’Escola Rubió i Ors: disposar de més zones verdes a Reus. Uns 420 alumnes del centre educatiu van interpretar l’espectacle Llavors… a la plaça del Mercadal davant les autoritats del consistori reusenc, a qui van lliurar un “Manifest per una ciutat més verda i amb més vida”.

Sota el nom de Llavors… l’alumnat de l’Escola Rubió i Ors, en aliança Magnet amb el Centre de Lectura de Reus, va realitzar a la plaça del Mercadal, davant de l’Ajuntament, un espectacle per reivindicar la manca de verd i la necessitat de tenir més espais naturals a la capital del Baix Camp.

Després de diversos dies d’assajos, l’Escola Rubió i Ors va representar l’espectacle Llavors… dilluns 17 d’abril a la plaça del Mercadal davant l’alcalde i l’equip de govern del consistori reusenc. La performance va englobar la totalitat de l’alumnat, esdevenint un projecte transversal de centre, integrant les arts com a via d’expressió en el marc de l’ODS 15. Vida d’ecosistemes terrestres.

Recerca i art per reivindicar un entorn més verd

El projecte es va iniciar a principis d’aquest curs 2022-23 arran de la participació de l’alumnat de segon i cinquè de l’escola en la Nit Europea de la Recerca. A partir d’una observació inicial, l’alumnat va detectar la manca de natura a Reus i també a l’Escola Rubió i Ors. Després d’un treball exhaustiu d’investigació, recerca i aprenentatge, i havent pres consciència de la necessitat d’espais naturals a l’entorn més proper, el centre va prendre la determinació que calia fer arribar la petició al consistori per revertir aquesta situació.

Amb l’entrega d’un manifest i la realització de l’espectacle que engloba totes les arts, l’alumnat pretén no només commemorar el dia internacional de l’art i cloure el projecte realitzat, sinó que també, fer prendre consciència social i institucional d’aquest fet. Amb aquesta nova mirada pedagògica, l’escola va commemorar el dia internacional de l’art, que se celebra cada 15 d’abril, amb una mostra diferent aspectes treballats, sempre amb les arts com facilitadores de l’aprenentatge.

El projecte compta amb el suport de tota la comunitat educativa de l’escola Rubió i Ors, així com de l’Ajuntament de Reus, la regidoria de Medi Ambient i particulars que han donat suport al projecte, com Eloi Crusells (en la creació del cartell), l’establiment Flors Joana de Reus i l’alumnat del cicle formatiu de Caracterització i maquillatge professional de l’INS Cal·lípolis.

Rubió i Ors, l’art de teixir camins. Aprenem a través de les arts

Des de fa dos cursos, l’Escola Rubió i Ors es troba en una transformació educativa integrant les arts com a via d’accés als aprenentatges, en aliança amb el Centre de Lectura, a través del programa Magnet. Aliances per l’èxit educatiu, un projecte d’innovació impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Bofill i l’ICE de l’UAB.

Impactes als mitjans:

Espectacle Llavors…