Sembrem idees per cocrear projectes transformadors i magnètics

Tags
  • aliances magnet
Cocreem Magnet 11O

Una vuitantena de docents de centres magnet, les seves institucions partner i les persones formadores van generar propostes magnètiques creatives i engrescadores per aquest curs 2023-24 durant la jornada de cocreació de projectes imant, celebrada l’11 d’octubre al Hub Social.

Cocrear a través d’una dinàmica per a construir plegats projectes imant per al centre va ser l’objectiu de la jornada que es va iniciar amb una dinàmica d’aportació d’idees de la mà de Bet Madera, coordinadora Magnet en comissió de servei del Departament d’Educació. Els projectes imant esdevenen una transformació sustantiva que impacta a tot el centre, s’estenen gradualment generant canvis en múltiples àmbits i projecten el centre i el partner a l’entorn.

Durant la sembra d’idees els assistents van compartir motivacions, interessos i necessitats tot somiant, creant, imaginant i transformant. De les idees resultants, els grups van triar-ne una per enriquir-la a través de preguntes relacionades amb els quatre eixos magnet amb l’inici com denominador comú, “Com podríem…”: Incorporació del saber del partner, fer-pensar-comunicar, organització del centre, estratègia comunicativa.

Fer florir la proposta va ser la tercera fase de la jornada, en la que els centres van aterrar i donar forma a la idea, desgranant-la i concretant-al el màxim possible. Amb la proposta desenvolupada, va ser el moment de millorar-la i validar-la a través d’un retorn concret, constructiu i amable de la resta de participants. Algunes preguntes clau per la fase de validació van ser qüestionar-se si genera impacte i transformació i si és real, possible i viable. Amb les noves mirades que van aportar nous aprenentatges va ser el moment de compartir el prat de propostes amb un titular.

Llavors de projectes imant

Per finalitzar la jornada, els grups de centres, partners i formadores participants van escriure el projecte en un paper plantable que van traslladar a un test amb terra i aigua perquè germini, creixi i floreixi.

  • Gimcana saludable. Ens movem prou? Projecte imant de l’Escola Alfons I (Puigcerdà) en aliança amb l’Hospital de Cerdanya. Formador: David Mozas.
  • Com podem motivar els infants a fer bones preguntes? Projecte imant de l’Escola La Pau (Sants Sadurní d’Anoia) en aliança amb l’ICTA-UAB. Formador: Francesc Martín.
  • I si les papallones venen a l’escola? Projecte imant de l’Escola Rubió i Ors (Reus) en aliança amb el Centre de Lectura de Reus. Formadora: Pilar Ruibal
  • Immersió en el temps. Projecte imant de l’Escola Tanit (Santa Coloma de Gramenet) en aliança amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i l’ICM-CSIC.
  • Objectiu 2030. Ens banyem al riu? Projecte imant de l’Escola Madorell (Molins de Rei) en aliança amb els CCiTUB. Formador: Quique Vergara.
  • Galàxies de butxaca. Projecte imant de l’Escola Gabriel Castellà (Igualada) en aliança amb l’ICE-CSIC. Formador: David Vilalta.
  • De què està fet el teu objecte favorit? Projecte imant de l’escola José Echegaray (Martorell) en aliança amb l’ICMAB-CSIC. Formadora: Conxita Màrquez.
  • EmocionART. Com les arts poden estar presents en el nostre dia a dia? Projecte imant de l’Escola Margalló en aliança amb el Liceu. Formadora: Núria Forgas.
  • Facilitem un espai de creació? Projecte imant de l’Institut Fort Pius en aliança amb el Fab Lab Barcelona. Formadors: Bernat Ríos i Sílvia Zurita.

Materials de la jornada #CocreemMagnet

La jornada va ser possible gràcies a l’equip de coordinació Magnet que va comptar amb el suport de la facilitadora Mar Cano i de l’equip de formadores dels centres.

Compartim els materials de la dinàmica de cocreació de projectes imant, que podeu replicar als vostres centres.

Fase 1: Sembrem llavors d’idees

Fase 2: Fem créixer la nostra idea

Fase 3: Fem florir la proposta

Fase 4: Validem la proposta

Fase 5: Compartim el prat de propostes