La Diada de Sant Jordi és una festivitat que es viu amb molta intensitat als centres educatius, que aprofiten la tradició per potenciar l’hàbit lector entre l’alumnat. Més enllà de les roses i els llibres, els centres magnet han aprofitat aquesta diada tant significativa a Catalunya per realitzar projectes i activitats vinculades als seus partners amb un doble objectiu: potenciar l’aprenentatge competencial i globalitzat i visibilitzar-se a l’entorn.
Activitats magnètiques per Sant Jordi
L’escola Mas Casanovas (Barcelona), en aliança amb el Recinte Modernista Sant Pau i l’Hospital Sant Pau, va realitzar una lectura de textos en veu alta al Recinte Modernista, coincidint amb la jornada de portes obertes que va fer l’equipament cultural. L’alumnat i les seves famílies van compartir lectures en la seva llengua d’origen, rus, urdu, portuguès, anglès, català i castellà, prenent consciència de la diversitat lingüística del centre. Aquella mateixa setmana, l’escola va realitzar una activitat de “Recomanació de llibre” a la sala Pau Gil del Recinte. L’alumnat de cicle mitjà es va recomanar un llibre que s’havia llegit prèviament i n’explicava un resum i en citava l’autoria i qui l’havia il·lustrat.
Per la seva banda, l’alumnat de l’escola Montessori (Rubí) va dissenyar i fabricar punts de llibre impresos en 3D. L’aprenentatge de la impressora 3D és fruit de la formació que han rebut del CIM-UPC, el seu partner magnet, i el seu formador, Frank Sabaté. Un cop impresos, el centre va repartir els punts entre les llibreries de la ciutat i la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Una forma molt maker de celebrar Sant Jordi!
Unint també tradició i tecnologia, l’escola Saavedra (Tarragona), en aliança magnet amb l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-URV), va programar una versió digital de la llegenda de Sant Jordi emprant l’Scratch. En aquest enllaç podeu veure el resultat de la creació de l’alumnat de tercer.
Llibres vinculats als partners
Les biblioteques dels centre magnet estan plenes de llibre entre els que n’hi ha molts relacionats amb la temàtica de l’aliança Magnet (arquitectura, fons marí, matemàtiques, tecnologia, art, medi ambient, ciència…). Per Sant Jordi, alguns centres van crear racons de lectura temàtics per incentivar la lectura de l’alumnat. És el cas de l’escola Tanit, en aliança amb l’ICM-CISC, que va tenir ben present la ciència i els oceans en la tria dels llibres destacats.
Presència a les xarxes socials
Cada 23 d’abril les etiquetes relacionades amb Sant Jordi esdevenen trendings tòpics. Enguany, #SantJordi2021 i #SantJordi21 han estat algunes de les que han tingut més visibilitat. Conscients de la importància de visibilitzar les publicacions a xarxes, els centres magnet les han emprat als seus tuits i posts d’Instagram. N’és un bon exemple l’escola Samuntada (Sabadell), en aliança amb el Parc Taulí, que va compartir els microrelats que va escriure l’alumnat a través d’aquest fil de twitter.