Sou un centre educatiu amb ganes d’iniciar un projecte de transformació educativa que al mateix temps afavoreixi una escolarització més equilibrada? Us convidem a consultar les bases i els requisits que es demanaran a la nova convocatòria de ¨Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu¨.
La convocatòria Magnet per al curs 2020-21 forma part de la convocatòria de programes d’innovació del Departament d’Educació, que ha quedat congelada per l’entrada de l’estat d’alarma a causa del COVID-19. Però mentre esteu pendents de la publicació del nou calendari de la convocatòria general, podeu consultar les bases de participació del Programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu. Us pot interessar començar-ne a parlar amb el vostre equip docent i, fins i tot, començar a preparar el vostre pre-projecte, en cas que us hi vulgueu presentar.
El programa Magnet promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució de referència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança ha de permetre el desenvolupament d’un projecte educatiu innovador i de qualitat, i que es converteixi en referència en el territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.
El programa s’adreça als centres públics amb una composició social desequilibrada respecte al territori de referència, i que compten amb un equip docent compromès amb el canvi i amb motivació per desenvolupar projectes d’innovació. El programa està impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB amb la col·laboració dels Ajuntaments.
Passos que cal seguir per a accedir a la convocatòria magnet per al curs 2020-2021:
- Consulteu la finalitat, els objectius, dels destinataris i els requisits del programa per verificar que el vostre centre compleix el perfil per presentar-se a la convocatòria.
- Compartiu amb tot l’equip directiu i amb el claustre si considereu que aquest programa encaixa amb les necessitats del vostre centre i si esteu disposats a assumir els compromisos que comporta.
- Prepareu el vostre pre-projecteseguint aquest model.
- Prepareu la sol·licitud, juntament amb el document de compromís i el pre-projecte. Els haureu de fer arribar al Departament d’Educació mitjançant l’eValisa en el moment en que es reobri la convocatòria general de programes d’innovació dels Departament d’Educació. Haureu d’adjuntar també l’acta de l’aprovació del pre-projecteper part del claustre i del Consell Escolar.
Calendari de la convocatòria magnet:
- Presentació de candidatures via eValisa: data pendent de publicació *.
- Elecció dels centres preseleccionats: data pendent de publicació, previsiblement finals de juny 2020*.
- Acompanyament als centres per a l’elaboració dels seus projectes Magnet definitius i recerca d’institució partner: Primer trimestre del curs 2020-2021*.
- Publicació dels centres seleccionats: Finals del primer trimestre del curs 2020-2021*.
- Els centres admesos al programa Magnet inicien el seu projecte: Gener 2021*.
*totes les dates són provisionals, les definitives seran publicades en el moment que es derogui el Reial decret 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma a causa del COVID-19 i es puguin reprendre els tràmits administratius de la Generalitat de Catalunya.
Requisits de participació
Per formar part del Programa els centres educatius públics han de presentar la sol·licitud de participació i complir els requisits següents:
- Ser un centre que tingui una composició social desequilibrada respecte a la zona de referència (entre un 20 i un 30% d’alumnat d’origen immigrat i/o un 10% de beques de menjador per sobre de la mitjana de la seva zona) i no sobrepassa el 70% d’alumnat d’origen immigrat (fill de pare i mare d’origen immigrat) i/o d’ètnia gitana.
- Tenir evidències de l’existència de famílies en l’entorn del centre susceptibles de ser atretes però que opten per altres centres.
- Presentar el pre-projecte seguint el model de la present convocatòria.
- Presentar l’acta de l’aprovació del pre-projecte per part del claustre.
Compromisos per als centres
Els centres educatius públics que es presentin a la present convocatòria, i siguin pre-seleccionats, es comprometen al llarg del primer trimestre del curs 2020-2021 a:
- Participar de les sessions informatives i de formació proposades per la coordinació del programa per tal d’elaborar el projecte definitiu i prendre els acords i compromisos per part de l’equip directiu i el claustre.
- Realitzar una sessió de Consell escolar on s’aprovi el projecte Magnet.
- Aconseguir el compromís de l’Ajuntament.
Els centres educatius públics que siguin seleccionats a la present convocatòria es comprometen a partir del gener del 2021 a:
- Constituir un equip motor que sigui tan representatiu com es pugui de Claustre, amb un mínim del 20% dels seus membres a més de l’equip directiu.
- Desenvolupar el projecte d’innovació al llarg de 4 cursos, concretant aquest projecte en un pla d’acció anual.
- Implicar l’equip docent en tot el procés i a desenvolupar experiències d’aula i de centre i garantir una participació de més del 80% del claustre en les activitats formatives.
- No planificar altres formacions intensives que afectin a tot l’equip docent del centre durant els quatre anys del programa.
- Organitzar el centre per facilitar que hi hagi espais i temps de reflexió i planificació de l’equip docent, tant de forma individual com col·lectiva.
- Vetllar per la continuïtat del projecte i de l’equip docent implicat en la mesura que la normativa vigent o permeti
- Desenvolupar noves estratègies per donar a conèixer el centre al seu entorn.
- Facilitar les dades i informació necessària per al seguiment i l’avaluació del projecte junt amb la inspecció educativa.
- Presentar una breu memòria al final de cada curs escolar i una memòria final després dels 3 anys del projecte d’innovació, amb els reptes per la consolidació del projecte.
- Documentar pràctiques de referència com a instrument de reflexió interna i amb la finalitat de transferir coneixement a altres centres educatius.
- Participar en les activitats organitzades per als centres Magnet (jornada formació equips motor, jornada anual d’intercanvi d’experiències magnet, …) per tal de compartir metodologies i generar coneixement.