Martorell presenta l’aliança entre l’Escola J. Echegaray i l’ICMAB-CSIC
El pensament i la metodologia científica seran l’eix d’aprenentatge de l’Escola José Echegaray en aliança magnet amb l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). En les properes setmanes es presentaran les aliances magnet iniciades aquest curs 2023-24 entre l’Escola Alfons I (Puigcerdà) i l’Hospital de Cerdanya, l’Escola Soriano Montagut (Amposta) i el Centre de Tecnificació Esportiva i l’Institut Escola Feixes (Terrassa) i l’ESCAC. El programa magnet aplega 41 centres educatius amb un total de 12.146 alumnes i 2.250 docents de 24 municipis de tot Catalunya.
Aliança Magnet entre l’Escola José Echegaray i l’ICMAB-CSIC
L’Escola José Echegaray ha inicat aquest curs 2023-2024 el projecte d’innovació educativa en aliança amb l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). El projecte promourà la ciència entre l’alumnat. Un dels pilars principals per estructurar els projectes de l’escola és el treball científic en entorns significatius motivadors. L’escola de Martorell forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que aplega 41 centres educatius d’arreu de Catalunya.
L’Escola José Echegaray ha acollit la presentació del programa Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Martorell, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, l’ICMAB-CSIC i el centre educatiu martorellenc.
La directora de l’Escola José Echegaray, Cristina Dalmau, ha explicat que: “Amb l’aliança magnet amb l’ICMAB, a l’escola estem aprenent a pensar amb la metodologia científica, ara no només experimentem, sinó que indaguem i ens fem més preguntes que mai”. A més, la directora ha afegit que el partenariat amb l’ICMAB-CSIC respon a la voluntat del centre d’enfortir els aprenentatges científics.
El partenariat amb l’ICMAB-CSIC aportarà a l’Escola José Echegaray l’expertesa i el coneixement per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. El director l’ICMAB, David Amabilino, ha afirmat que: “Amb aquesta aliança, des de l’ICMAB-CSIC volem promoure la metodologia científica, més enllà de coneixements concrets. A més, volem transmetre que els científics som persones com ‘tothom’ i que tothom pot esdevenir científic.”
La directora de recerca de la Fundació Bofill, Mònica Nadal, ha afirmat que “sense un equip docent amb ganes de renovar pedagògicament el centre, magnet no seria possible, i a l’Escola José Echegaray aquesta voluntat i compromís hi és”. Nadal ha destacat també que: “la part d’equitat del programa d’innovació interpel·la molt a les administracions que han de posar mesures perquè totes les escoles de Martorell siguin referents i tinguin aquest imant per a les famílies”.
En aquesta línia, el director general d’Innovació, Digitalització i Currículum del Departament d’Educació, Joan Cuevas, ha manifestat que: “El projecte que presentem entre l’Escola José Echegaray i l’ICMAB-CSIC és una oportuntiat per avançar cap aprenentatges més competencials i que afavoreixen l’equitat de Martorell i del país”.
Per part de l’Ajuntament de Martorell, la presentació ha comptat amb la participació de la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosenda, que ha manifestat el compromís del consistori martorellenc amb el projecte i ha convidat l’alumnat de l’Escola José Echegaray a compartir amb el municipi tots els coneixements i aprenentatges que generin els projectes amb l’ICMAB-CSIC.
La roda de premsa ha comptat també amb la presència d’Albert Grau, director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació, Diana Salvadó, inspectora d’Educació, Valentí Santos, cap de l’àrea d’Ensenyament de Martorell, Marien Fuertes, cap d’Ensenyament de Martorell, Martí Gich, director adjunt de l’ICMAB-CSIC, Anna Crespi, investigadora de l’ICMAB-CISC, Conxita Márquez, formadora Magnet i representants de l’AFA i del claustre de l’escola.
Vibrem amb la ciència, materialitzem el futur
L’Escola José Echegaray vol promoure la ciència entre l’alumnat. Un dels pilars principals per estructurar els projectes del centre és el treball científic en entorns significatius motivadors. Per aquest motiu el centre estructura els projectes a partir d’activitats que possibilitin la creació d’hipòtesis, l’observació de fenòmens, les situacions d’experimentació i la creació de conclusions que estructuren els aprenentatges.
L’aliança magnet amb l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) els permetrà ampliar i integrar els coneixements a l’escola a través del pensament i la metodología científica, per passar de l’experimentació a la indagació.
L’ICMAB-CSIC és un centre centrat en la investigació de materials funcionals avançats en els camps de l’energia, l’electrònica, la nanomedicina i les seves noves aplicacions per generar coneixement i transferir-lo a la societat. Des de 2916 està acreditat com a centre d’excel·lència Severo Ochoa pel Ministeri de Ciència i Innovació. L’ICMAB-CISC és el quart centre del CSIC que forma aliança amb centres Magnet, sumant-se al CEAB-CSIC i l’Institut Rocagrossa, l’ICE-CSIC i l’EScola Gabriel Castellà (Igualada), i l’IMC-CSIC amb l’Escola Tanit (Santa Coloma de Gramenet).
- El José Echegaray se suma a la innovació amb Magnet. Martorell Digital (19/01/24)
- Mtv magnet jose echegaray. Martorell TV (19/01/24)
- Martorell presenta el programa Magnet, que promou la innovació educativa a l’Escola José Echegaray. Martorell TV (19/01/24)
- L´escola José Echegaray de Martorell presenta el programa MAGNET, en aliança amb l´ICMAB-CSIC, amb l´objectiu de promoure la ciència entre l´alumnat. ICE-CISC (22/01/24)
Magnet, aliances per a l’èxit educatiu
Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.
Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.
El programa Magnet aplega 41 centres educatius amb un total de 12.146 alumnes i 2.250 docents de 24 municipis de tot Catalunya.El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre. L’escola José Echegaray és el quart centre Magnet al Baix Llobregat juntament amb l’Escola Madorell (Molins de Rei) en aliança amb els CCiTUB, l’Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts) en aliança amb la UPC Baix Llobregat i l’Escola Margalló (Castelldefels) en aliança amb el Liceu.