L’Institut Nicolau Copèrnic finalista de les beques Carles Capdevila

Tags
  • aliances magnet
Copèrnic finalistes Carles Capdevila 2

El centre educatiu de Terrassa, en aliança Magnet amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ha estat finalista a la tercera edició de les beques Carles Capdevila, que ha valorat 52 projectes, i ha premiat amb 20.000 euros una iniciativa innovadora d’escola inclusiva. Les beques són una iniciativa del diari Ara i la Fundació Bancària La Caixa i reconeixen els centres educatius que defensen la diversitat com una oportunitat educativa.

“El repte és que cada alumne arribi al màxim”

“El nostre repte és que cada alumne pugui arribar al màxim possible, i una de les eines més potents per aconseguir-ho és la motivació”, explica Àngels Matarín, coordinadora pedagògica de l’Institut Nicolau Copèrnic, al barri de Can Boada, on més de la meitat de l’alumnat té necessitats educatives especials a causa de la seva situació socioeconòmica.

El centre va dissenyar tallers unint els interessos de l’alumnat i l’expertesa del professorat i n’ofereix de diverses temàtiques: robòtica, comunicació, música, cuina en anglès i també de cinema i teatre. El fet que els alumnes triïn en funció de les seves preferències fa que “s’impliquin i s’esforcin per aprendre”, com assegura Matarín. Aquests grups són multinivell (no són per edat, sinó que es barregen tots els cursos de l’ESO) i posen en pràctica la codocència, és a dir, la presència d’almenys dos professors que treballen plegats “per descobrir les necessitats dels alumnes i treballar de manera profunda”. A més, són activitats que es connecten amb institucions externes al centre, com el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb qui l’institut té una aliança Magnet. “Una de les finalitats del museu és ensenyar la importància de la ciència i la tècnica i despertar vocacions científiques en els joves”, diu Esther Font, responsable d’exposicions i acció educativa del museu, que reivindica que treballar de bracet amb el Nicolau Copèrnic els apropa a aquest objectiu.

Compromesos amb el teu aprenentatge i centrats en tu

Un dels objectius plantejats en el marc del projecte educatiu de l’Institut Nicolau Copèrnic és potenciar l’interès de l’alumnat per la cultura científica i la tecnologia. Per això han trobat en el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) un gran aliat.

La fàbrica tèxtil, les energies renovables, l’arqueologia industrial, la industrialització i la sostenibilitat i el medi ambient són algunes de les temàtiques que el centre treballa amb l’alumnat per generar-los motivació per la investigació i la resolució de problemes. Sempre sense perdre de vista un projecte pedagògic basant en la personalització de l’aprenentatge.

El centre educatiu implica el mNACTEC en el seu projecte pedagògic i es creen activitats que els permeten treballar de manera interdisciplinària i competencial: crear una visita virtual del museu i una audioguia, analitzar les diverses professions i tasques del museu, realitzar fotografia creativa, conèixer la cultura científica, tècnica i industrial a Catalunya, etc.

Notícia al diari Ara:

L’ARA i la Fundació La Caixa entreguen avui la beca Carles Capdevila a l’educació inclusiva
Els finalistes de la tercera edició de les beques situen al centre els més vulnerables i defensen la diversitat com una oportunitat educativa