Les famílies coneixen de prop el projecte Magnet de l’Institut La Ribera
Les famílies dels alumnes de l’institut La Ribera van poder conèixer amb detall els projectes que duen a terme els seus fills i filles en el marc del programa Magnet, durant la jornada que el centre va celebrar el passat 24 de novembre.
Més d’un centenar de persones van assistir a l’acte de presentació del programa Magnet, on els alumnes van explicar els projectes a través de tallers participatius i amb la col·laboració dels investigadors i investigadores de la Universitat de Barcelona, la institució d’excel·lència que acompanya el centre en el desenvolupament del seu programa. Xavier Roigé, vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, va ressaltar el valor participatiu d’aquesta aliança, en què les dues parts aporten i reben alhora i va explicar que “la ciencia és útil en la mesura que és accesible a totes les persones”.
D’altra banda, Vanessa Sanz, cap d’estudis de La Ribera va assegurar que “ser un centre Magnet és una oportunitat de consolidar un projecte educatiu de qualitat i innovador”. I aquesta oportunitat es tradueix en una aliança entre diversos agents per aconseguir que el centre esdevingui un referent educatiu atractiu per a les famílies i fer passos importants per a l’equitat educativa. Per això, a la jornada també hi era Laura Campos, alcaldessa de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, una peça fonamental per assolir els objectius del programa en el centre.
La veu dels alumnes també hi va ser present, en aquest cas a través de la Lídia, de 1r d’ESO, que va explicar com s’estan magnetitzant les aules i com en els projectes els alumnes treballen en equip, són protagonistes del seu procés d’aprenentatge i fan autoavaluació per aprendre dels propis errors per millorar i avançar.
També van ser assistir a la jornada Rafael Homet, diputat d’educació de la Diputació de Barcelona, Marisa Alonso, inspectora del centre, i Roser Argemí i Carmina Pinya, coordinadores del programa Magnet. Tot ells van posar de relleu la implicació i el compromís de l’equip docent del centre i els van felicitar pels projectes desenvolupats i per la jornada.
L’aigua, la protagonista dels tallers
El lema de La Ribera és “L’aigua ens mou, som de la Ribera”. I és que l’eix vertebrador del seu projecte Magnet és l’aigua, que estudien des de diversos vessants i amb la col·laboració de la UB. Per això, els seus investigadors van voler oferir un tastet dels projectes que duran a terme a l’institut, a través de diversos tallers explicatius, com ara:
- Fem córrer l’aigua: on la biòloga Montse Llassat (del Grup d’Anàlisi de situacions Meteorològiques Adverses) proposava als participants que fessin hipòtesis sobre el comportament de la pluja damunt una maqueta, que després es validaven o refutaven a partir de l’experimentació.
- RiuNet: on s’avaluava la qualitat ecològica dels rius a partir d’un exercici de simulació dinamitzat per Pau Fortuño i Iraima Verkaik, del Grup Freshwater Ecology, Hydrology and Management.
- Per a què serveix una ciutat?: un dels punts forts d’un aprenentatge significatiu és fer-se bones preguntes, que el geògraf Albert Santasusagna, del Grup de Recerca Ambiental Mediterrània, va contestar revisant el Pla Cerdà de Barcelona.
També l’aigua va ser la principal protagonista de tallers familiars, per reflexionar sobre temàtiques tan interessants com la contaminació de plàstics a l’aigua i les conseqüències que això té pels éssers vius o el cicle de l’aigua. Fins i tot la biblioteca es va magnetitzar i va presentar, amb motiu d’aquesta jornada, una mostra de llibres sobre l’aigua.
Els alumnes de 1r d’ESO també van presentar els projectes que s’estan realitzant, en aquests moments, concretament:
- Projecte Artístic, on experimenten amb el moviment per dansar als sons de l’aigua. Per això, van presentar una petita mostra del treball que s’està preparant per a l’Aqua el proper 15 de desembre.
- Els primers pobladors de MiR, que van tornar al municipi, de la mà del grup Foc de 1r de l’ESO, amb la mostra d’un assaig de l’obra teatral que preparen.
- QR – Quin Riu!, un projecte de millora dels panells informatius sobre el riu Besòs que tenen en el municipi, per “encàrrec” del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, que fa uns mesos els va demanar aquesta col·laboració.
La jornada de presentació del projecte Magnet de l’Institut La Ribera va ser una bona oportunitat per mostrar el treball realitzat i les estratègies d’innovació del programa educatiu del centre. Poder comunicar i compartir el projecte amb l’entorn i les famílies és bàsic per consolidar-lo i aconseguir un dels objectius del programa: que el centre sigui magnètic i atractiu per a tothom.