Materials de la jornada de cocreació de projectes imant

Tags
    CocreemMagnet 30 novembre

    Un centenar de docents de centres magnet, les seves institucions partner i les persones formadores van generar propostes magnètiques creatives i engrescadors per aquest curs 2021-22 durant la jornada de cocreació de projectes imant, celebrada el 30 de novembre al CaixaForum de Barcelona.

    Cocrear a través d’una dinàmica per a construir plegats projectes imant per al centre va ser l’objectiu de la jornada que es va iniciar amb una dinàmica d’aportació d’idees de la mà de Sílvia Zurita i Alba Vilaregut, coordinadores Magnet del Departament d’Educació. Els projectes imant esdevenen una transformació sustantiva que impacta a tot el centre, s’estenen gradualment generant canvis en múltiples àmbits i projecten el centre i el partner a l’entorn.

    Durant la sembra d’idees els assistents van compartir motivacions, interessos i necessitats tot somiant, creant, imaginant i transformant. De les idees resultants, els grups van triar-ne una per enriquir-la a través de preguntes relacionades amb els quatre eixos magnet amb l’inici com denominador comú, “Com podríem…”: Incorporació del saber del partner, fer-pensar-comunicar, organització del centre, estratègia comunicativa.

    Fer florir la proposta va ser la tercera fase de la jornada, en la que els centres van aterrar i donar forma a la idea, desgranant-la i concretant-al el màxim possible. Amb la proposta desenvolupada, va ser el moment de millorar-la i validar-la a través del feedback concret, constructiu i amable de la resta de participants. Algunes preguntes clau per la fase de validació van ser qüestionar-se si genera impacte i transformació i si és real, possible i viable. Amb les noves mirades que van aportar nous aprenentatges va ser el moment de compartir el prat de propostes amb un titular.

    Per finalitzar la jornada els catorze grups de centres, partners i formadores participants van escriure el projecte en un paper plantable que van traslladar a un test amb terra i aigua perquè germini, creixi i floreixi. Per alleujar la intensitat de la trobada, les persones participants van poder gaudir d’una sessió d’activació amb Mr. Noe, mestre de música i músic, que va posar ritme a la tarda.

    La jornada va ser possible gràcies a l’equip de coordinació Magnet que va comptar amb el suport de Pep Prat, promotor del moviment EdCamp, Laura Álvarez, d’Adhoc Cultura, i les facilitadores Marian Buil, Mar Cano i Estel Paloma.

    Fase 1: Sembrem llavors d’idees
    Fase 2: Fem créixer la nostra idea
    Fase 3: Fem florir la proposta
    Fase 4: Validem la proposta
    Fase 5: Compartim el prat de propostes