Informe “Magnet: escenaris i condicions per combatre la segregació escolar”

Tags
  • 10anysmagnet
  • aliances magnet

Quins impactes té el programa Magnet en la millora de la composició social de les escoles? Com s’enfronten els centres a un procés d’innovació com el que implica Magnet? Quins són els principals elements catalitzadors del canvi?

La segregació escolar és un dels principals reptes socials i educatius que interpel·la el sistema educatiu català, i amb la signatura del Pacte contra la segregació escolar s’ha convertit en una aposta de país. Aconseguir una escolarització equilibrada és un repte complex, que requereix actuacions coordinades en molts àmbits diferents. El programa Magnet n’és una, i l’Informe Les aliances Magnet: escenaris, condicions i possibilitats per combatre la segregació escolar dels investigadors Alejandro Montes i Lluís Parcerisa, aporta evidències sobre com el programa Magnet aconsegueix mobilitzar els actors i canviar les dinàmiques d’escolarització en favor d’una major equitat educativa.

Descarrega l’informe

Deu anys de transformació i equitat. Equips docents compromesos i disposats a treballar per la qualitat i l’equitat educativa, formadors que ho acompanyen, institucions d’excel·lència que transfereixen el seu coneixement, famílies que acullen la diversitat com un tret de riquesa del centre que escullen, Administracions local i educativa que vetllem per una escolarització equilibrada… tot això són les aliances MAGNET!

El programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu celebra 10 anys de transformació i equitat educatives. Una dècada plena de fites històriques com la signatura del Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges el 2019, o el Decret d’admissions el 2021, que han contribuït a una escolarització més equilibrada al nostre país.

Tanmateix, aquesta trajectòria ens ha permès constatar que per revertir la segregació escolar cal el ferm compromís de tots i cadascun dels diferents actors: equips directius, claustres, institucions partner, persones formadores, alumnat, famílies i Administracions local i educativa; tots són peces clau per a l’èxit del programa. El seu compromís, propòsit, entusiasme, constància i treball en equip, han fet possible arribar a la primera dècada Magnet celebrant els èxits del programa. Queda camí per recórrer, però Magnet és un programa catalitzador del canvi, un programa que aprèn i que, any rere any, va afinant les estratègies i accions per contribuir en aquest repte compartit.