Barcelona presenta el programa Magnet a l’Escola Rius i Taulet en aliança amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

L’Escola Rius i Taulet ha iniciat aquest curs 2024-25 el projecte d’innovació educativa en aliança amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El projecte promourà l’arquitectura, la creativitat i la construcció com a eixos d’aprenentatge entre l’alumnat. L’escola forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que aplega 47 centres educatius d’arreu de Catalunya. En aquesta ocasió,
L’Escola Rius i Taulet de Barcelona ha acollit la presentació del programa Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de diferents institucions que l’impulsen, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació Bofill, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i aquest centre educatiu barceloní del barri de Gràcia, a més de responsables d’inspecció i de serveis d’educació del Departament d’Educació, representants de l’AFA.
La directora de l’escola, Nieves Larraz, ha explicat que l’equip del centre vol fomentar la creativitat i el pensament crític i que aquesta aliança “és una oportunitat única per establir vincles i enriquir l’experiència educativa de l’alumnat, enfortir el projecte educatiu i fer un centre més arrelat a l’entorn, que fomenti la curiositat i la pertinença al barri”.
Al seu torn, la presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, ha reconegut que “sortir del despatx i entrar a les aules és una oportunitat per escoltar la mirada dels nens i ajuda a entendre i a projectar com ha de ser la ciutat del futur”, amb reptes com el canvi climàtic o l’envelliment de la població”. Bestraten ha deixat clar que “no volem que tothom sigui arquitecte”, però ha recordat que “l’arquitectura ens envolta en tot, és l’espai públic, la nostra casa i la nostra escola”.
Pel que fa a la Fundació Bofill, la directora de recerca, Mònica Nadal, ha explicat que amb un centre educatiu implicat, uns professionals generosos que volen oferir un projecte potent i la força que genera l’aliança amb un centre com el COAC, “Magnet és un referent de connexió extraordinari. Eclosiona el que ja està latent: la voluntat, les ganes, el compromís… Això és el que fa poderós el projecte”.
Finalment, la directora d’Educació i Territori al Consorci d’Educació de Barcelona, Eulàlia Esclapés, s’ha preguntat què diria d’una aliança com aquesta un alcalde preocupat per l’urbanisme i per les inquietuds dels infants com Rius i Taulet. Esclapés ha recordat la idea arquitectònica del dins i fora, del que es veu i el que no, per celebrar que “al mig de la plaça Lesseps hi ha un centre que ha treballat molt bé la idea del barri. Està preciós, amb unes parets que diuen moltes coses, on no se sent el soroll de fora i que a més a més treballa molt bé amb els docents que s’hi incorporen”. Una aliança per a l’excel·lència com aquesta, ha afegit, “va de rumiar, vol procés i temps”, i hi ha tantes coses a fer i tanta hiperventilació en el món educatiu”, ha dit, que “cal deixar fer”.
Construïnt futur
L’Escola Rius i Taulet, al barri de Gràcia (Barcelona), és una escola pública, inclusiva i intercultural on cada infant és valorat per qui és. Aposta per una educació feminista, sostenible i oberta al món, on tothom té veu i espai per créixer amb confiança, i ofereix una metodologia basada en l’exploració, la creativitat i la col·laboració, adaptada a les necessitats i ritmes de cada infant. L’equip educatiu acompanya tot l’alumnat, independentment de qualsevol circumstància, per proporcionar una formació integral i competent en totes les dimensions.
L’aliança amb el COAC aportarà una nova perspectiva a l’Escola Rius i Taulet, utilitzant l’arquitectura, el disseny, la creativitat i la construcció. L’aliança promourà l’estudi de l’edifici de l’escola i de l’entorn, la Plaça Lesseps i l’anàlisi del canvi de la vida al barri. A més a més, es faran visites a edificis i museus proposades a partir de dimensions arquitectòniques com la llum, a l’edifici de la Fundació Miró, les diferències entre les parts originals i modernes de l’edifici del CaixaFòrum, la construcció sense maons a la Fundació Tàpies, la geometria que amaguen el MNAC o el Museu de les matemàtiques, el so dels espais a partir de l’anàlisi de materials i reverberacions del MACBA, la fusió de l’art en l’arquitectura del Museu Picasso, la història a l’arquitectura al MUHBA, l’arquitectura de Gaudí a la Casa Vicens, i l’estudi de “siluetes impossibles” al Museu del Disseny i el Museu de la ciència i la tècnica de Terrassa.
Alhora, a un nivell tècnic, permetrà repensar els espais de l’escola per millorar la convivència, així com l’urbanisme, els camins, els recorreguts i les distàncies escolars.
Aquesta és la quarta aliança amb què el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) participa al programa Magnet: el COAC de Barcelona està en aliança també amb l’Escola Arquitecte Gaudí de Sant Feliu de Llobregat, la demarcació de Lleida del COAC va fer aliança amb l’Escola Camps Elisis de Lleida i la de Tarragona amb l’Escola Marià Fortuny de Reus, en aliança conjunta amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili.
Magnet, aliances per a l’èxit educatiu
“MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. Aplega 47 centres educatius amb un total de 14.548 alumnes i 1.557 docents de 28 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2024-25 comencen sis projectes nous, a més de l’Escola Rius i Taulet, l’Escola Poveda (Barcelona), l’Institut Lluís Vives (Barcelona), l’Escola Vic Centre (Vic), l’Escola Arquitecte Gaudí (Sant Feliu de Llobregat) i l’Escola Joan Maragall (Sant Cugat del Vallès).
Després d’una dècada d’implementació, el programa Magnet: Aliances per a l’èxit educatiu ha obtingut diversos èxits com aconseguir una escolarització més equilibrada i la transformació educativa dels centres que en formen part. A més, el programa ha estat reconegut per un 87% dels docents com una eina clau per a la millora de les escoles i instituts que n’han format part, tal com recull l’informe: “Magnet: escenaris i condicions per combatre la segregació escolar”