L’escola Peramàs elabora un mapa interactiu dels ocells de Mataró

Tags
  • aliances magnet
  • medi ambient
Pardal xarrec

Els ocells són un indicador de qualitat dels ecosistemes i el seu seguiment serveix com a senyal d’avís sobre l’estat del nostre entorn. Per aquest motiu i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el passat 5 de juny, l’escola Josep Manuel Peramàs de Mataró, en aliança Magnet amb el CREAF, va proposar a l’alumnat conèixer els ocells de la capital del Maresme. “Buscàvem un repte senzill que abastés a tots els grups del centre i per això ens vam centrar en els ocells, ja que són uns animals comuns que costa poc de veure, tan poc que potser no els donem la importància que tenen”, explica Sandra Domingo, cap d’estudis del centre.

Mapa interactiu dels ocells de Mataró
Amb l’objectiu de conèixer els ocells de Mataró com a primer pas per cuidar-los, algunes investigadores i investigadors del CREAF van gravar-se en vídeo des de casa per animar a l’alumnat de l’escola a observar ocells des de la finestra, el balcó, el terrat de casa o durant un passeig.

A més, l’expert en ortinotolgia de l‘Escola de Natura del Corredor, Joan Manuel Riera, va oferir una conferència telemàtica a l’alumnat amb consells per cuidar els ocells de la ciutat. Podeu recuperar la conferència aquí. Des del CREAF se’ls va proporcionar un llistat de les espècies més fàcils d’observar i identificar al municipi i l’alumnat va fer la resta. En total van realitzar prop d’un centenar d’observacions que s’han plasmat en un mapa interactiu amb el nom i una foto o dibuix de cada ocell.

L’observació d’ocells al Popap Escolar de Catalunya Ràdio
La voluntat divulgativa de l’escola la va portar a compartir la proposta al programa Popap Escolar, emès a Catalunya Ràdio durant el confinament. Sandra Domingo va compartir-hi l’activitat per reconèixer els ocells del nostres entorn explicant alguns tips per observar-los: anar per entorns tranquils i no fer soroll, intentar sortir sempre a la mateixa hora (entre 8.00 i 9.00, entre 14.00 i 15.00 i entre 18.00 i 19.00), i portar uns prismàtics. Podeu escoltar el podcast del programa, emès el 5 de juny.

Que no t’ho expliquin, descobreix-ho!
L’escola Josep Manuel Peramàs de Mataró defensa que la curiositat és el motor de l’aprenentatge, i és per això que aposta per l’observació, la descoberta, la manipulació i la investigació; aspectes inherents al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i A Forestals). Aquesta aliança els ha de permetre portar la ciència a les aules, l’observació del medi des del punt de vista científic, i transmetre valors tan importants com la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Des del CREAF, les persones implicades en l’aliança Magnet són l’Anabel Sánchez, l’Eduard Pla, l’Anna Ramon, en José Luis Ordóñez, en Bernat Claramunt, en Pau Guzmán, l’Elena Fagín, la Laura Blanquer, l’Andrea Vidal, la Sara Marañón, en Roberto Molowny i la Diana Estop.