Tres centres magnet participen al Congrés Dona, Ciència i Tecnologia

Tags
  • aliances magnet
  • perspectiva de gènere
Congrés Dones Ciència i Tecnologia

L’institut Guillem Catà (Manresa), l’institut Nicolau Copèrnic (Terrassa) i l’escola Montessori (Rubí) comparteixen la seva experiència per visibilitzar i posar en valor les aportacions de les dones en els camps de la ciència i la tecnologia al II Congrés Dona, Ciència i Tecnologia organitzat per l’Ajuntament de Terrassa.

El II Congrés Dona, Ciència i Tecnologia, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i celebrat els passats 25 i 26 de març, es va adreçar a totes aquelles persones amb interès en conèixer i analitzar la bretxa de gènere en els camps de la ciència i la tecnologia amb l’objectiu de prendre consciència i coneixement per a canviar el model actual i construir un nou model – amb perspectiva de gènere – més just i beneficiós per a la societat. Tres centres Magnet, l’institut Guillem Catà, l’institut Nicolau Copèrnic, i l’escola Montessori, hi van presentat les seves experiències d’èxit, compartint com treballen des de les aules per reduir el biaix de gènere.

Fes-te veure, Institut Guillem Catà
L’Institut Guillem Catà, que en aliança amb la UPC de Manresa treballa un projecte titulat “Dones i Ciència”. Les professores Arantza Medina i Míriam Navarro van compartir l’exposició “Fes-te veure” realitzada per l’alumnat de segon d’ESO amb la que van voler donar visibilitat a les dones i la ciència i anar més enllà amb fotografies de dones anònimes que també tenen “poders”. L’acció va aplegar fotografies de 661 dones que formen part de la comunitat educativa del centre i va posar de manifest que cada dona és bona en alguna cosa i que cal prendre consciència d’aquests “superpoders” i de com els aportem a la societat.

Dones i científiques: un estrany binomi? Institut Nicolau Copèrnic
L’Institut Nicolau Copèrnic, en aliança amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) promou la ciència i la tecnologia entre l’alumnat femení. La professora Encarna López va presentar dues propostes d’activitats: l’elaboració cooperativa d’una taula periòdica de dones científiques, per visibilitzar el coneixement femení, i la xerrada col·loqui amb la Dra. Maria Cabello, que va aportar dades per reflexionar sobre les causes socials i culturals en els que se sustenten les desigualtats de gènere. Podeu consultar el vídeo del Canal Terrassa amb valoracions de les activitats.

Equitat i gènere, escola Montessori
L’escola Montessori, aliança amb el CIM-UPC, ha fet una transformació metodològica del projecte el centre des d’una perspectiva STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths) i de gènere. El fet que l’alumnat tingui accés des d’edats primerenques a propostes STEAM ajuda a fomentar les vocacions científico tecnològiques, especialment entre les nenes, perquè tinguin l’oportunitat de formar-se en STEAM i desenvolupar professions de caràcter científic-tecnològic, tal i com van compartir les mestres Laura Borràs i Emma Escribano.

Podeu recuperar els vídeos del Congrés Dona, Ciència i Tecnologia al canal de youtube de l’Ajuntament de Terrassa.