Marató d’estalvi energètic a l’escola Font Rosella

Tags
  • aliances magnet
  • estalvi energètic

La participació de l’escola Font Rosella en la VI Marató d’Estalvi Energètic, campanya de l’Ajuntament de Sabadell i l’empresa Origen per fomentar l’estalvi energètic, s’emmarca en els projectes científics que el centre educatiu de Sabadell realitza a través de l’aliança Magnet amb la Fundació Naturgy.

Els objectius de la Marató són utilitzar de forma responsable l’energia a l’escola i a casa, reduir els consums d’electricitat, gas i aigua per a contaminat menys ( reducció el CO2), estalviar diners en els consums i conscienciar sobre la importància del canvi cap a energies RENOVABLES, que no es gasten i contaminen menys.

Activitats realitzades per l’alumnat de l’escola Font Rosella

Cada setmana, des de la Marató de l’Estalvi Energètic, proposaven uns reptes relacionats amb les diferents energies: per exemple, comptabilitzar els aparells elèctrics de la classe o casa, agafar la temperatura a diferents moments i llocs de la classe, observar els arbres del pati , els litres d’aigua que estalviem si tanquem l’aixeta, etc.

Els reptes i l’anàlisi de dades setmanals tenien per objectiu fer reflexionar a l’alumnat, per exemple una de les conclusions a les que van arribar va ser aprendre que aprofitar la llum natural i abrigar-se eren una bona acció per l’estalvi de gas. També, va ser útil per ser més conscients del que està passant avui dia sobre l’escalfament global.

Dins de l’objectiu de promoure la reducció del consum de les diferents energies, l’alumnat va elaborar, per exemple, rètols amb rodolins i propostes concretes per estalviar a l’escola
i a casa.

Observant les dades recollides, l’alumnat es va adonar que no estalviava massa en aigua :
es gasta una mitja de 25 m cúbics a la setmana perquè un dels problemes és que les aixetes i cisternes, de vegades, perden aigua. Per conscienciar la resta de l’escola, l’alumnat va elaborar maquetes de cubs i, fins i tot, van construir un metre cúbic de cartró a escala real i també tota l’escola va col·laborar portant garrafes d’aigua de 5l per fer el missatge “estalvia aigua” al pati.

Les garrafes s’han reutilitzat per fer manualitats i jocs pel pati. També s’ha fet servir el programari Excel per elaborar les graelles amb les dades dels consums setmanals, fer càlculs de l’estalvi final i elaborar gràfics. Al final, amb la peça del mes de la Fundació Naturgy, també han pogut fer un exercici d’observació i comparativa sobre els comptadors de gas actuals i antics.

En general, del què més ha estalviat el centre ha estat en gas i emissions; però en definitiva, el més important no ha estat tant la quantitat estalviada, sinó tot el procés que ha
enriquit i ha ajudat a ser més conscients de la necessitat de canviar els hàbits de consum energètic per adaptar-se a un món canviant i endinsat, de ple, en una emergència climàtica.

Escola Font Rosella: “Amb petits gestos podem ajudar a canviar el món” a Petit Sabadell
Els alumnes participant a la Marató de l’Estalvi Energètic expliquen la seva experiència en primera persona