L’escola Mas Casanovas promou l’esport i els hàbits saludables

Tags
 • aliances magnet
Cors Units Mas Casanovas B34

L’esport i els hàbits saludables van centrar el projecte de l’alumnat de 5è de l’escola Mas Casanovas, que va culminar amb una col·laboració a la 33a cursa Científica de l’Hospital de Sant Pau, el seu partner magnet juntament amb el Recinte Modernista.

Una xerrada a l’alumnat de 5è de l’escola sobre esport i hàbits saludables dirigida per Ricard Serra, cardiòleg de l’Hospital de Sant Pau, i Mireia Parra, infermera al mateix hospital, va marcar l’inici del projecte educatiu. A la sessió el doctor Serra va recomanar a l’alumnat que cal aficionar-se a un esport, el que més els agradi, ja que té múltiples beneficis. Entre les virtuts de l’esport, el Dr. Serra va destacar-ne dos: “l’exercici físic és bo pel cor i també activa el cervell”. Per la seva banda, la infermera Mireia Parra va advertir a l’alumnat que actualment el sedentarisme propiciat per una vida més sedentària ha fet augmentar els factors de risc cardiovasculars.

Un cop finalitzada la sessió, els dos professionals sanitaris de l’Hospital Sant Pau va animar a l’alumnat a treballar entorn a 10 consells per portar una vida més saludable. Després d’algunes setmanes de recerca i treballs grupals i cooperatius, l’alumnat va definir aquest decàleg per fomentar l’esport i els hàbits saludables:

 1. Gaudir i seleccionar l’esport que més ens agradi
 2. Entrenament regular
 3. Fer equip amb els companys
 4. Sentir-se forts i actius
 5. Potenciar l’esport per potenciar el rendiment
 6. Aconseguir una bona tècnica esportiva per evitar lesions
 7. Combinar diverses disciplines esportives
 8. Ser conscients que guanyar o perdre no és el més important
 9. Mantenir un estil de vida saludable
 10. Garantir que tots els infants tenen les mateixes oportunitats per accedir a l’esport

33ena Cursa Científica de l’Hospital de Sant Pau

El projecte educatiu de l’alumnat de 5è va culminar amb la col·laboració a la cursa científica que es va celebrar el 19 de juny amb el suport de la Fundació Dir , la Fundació Cors Units  i el Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallés (CAR). La cursa, que té com a objectiu promoure l’exercici físic controlat com a teràpia complementària per al tractament de les malalties cardíaques, es va iniciar amb el tret de sortida que van donar dos alumnes de l’escola Mas Casanovas, l’Adam i en Bipin.

Des de 1989 l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau organitza la Cursa Científica amb la intenció d’aprofundir en el coneixement dels efectes de l’esport sobre la salut i conscienciar la població sobre la necessitat de fer exercici. En aquests 33 anys hi han pres part més de 2.000 participants i s’hi han dut a terme una vintena d’investigacions que han permès demostrar científicament que l’esport és beneficiós per a la salut i que la pràctica de l’exercici físic és recomanable per a totes les persones, incloses les malaltes, sempre que s’adeqüi a la seva edat i característiques.

Els resultats d’aquests estudis han permès demostrar que la pràctica regular d’exercici no comporta cap perjudici per als pacients amb un problema de cor clínicament estabilitzat, per als pacients que han de prevenir i controlar la diabetis del tipus II, els que tenen hipertensió o altres alteracions de tipus metabòlic com hipercolesterolèmia. En les darreres edicions ja hi participen pacients que han tingut un problema de cor i que han seguit un programa de rehabilitació.