L’Escola José Echegaray entrevista al Nobel de Química, Fraser Stoddart
L’Escola José Echegaray ha iniciat aliança magnet amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) per fer de la ciència l’eix de l’aprenentatge del centre martorellenc. En aquest context, l’alumnat de 6è ha entrevistat Fraser Stoddart per aprendre sobre les màquines moleculars, la motivació per investigar, el premi Nobel i el món de la ciència. Tenir contacte amb referents que transmetin la seva passió per la ciència i animin a l’alumnat a estudiar-la és una experiència que genera oportunitats educatives per a l’alumnat de l’Escola Echegaray.
Què és i com funciona la màquina mol·lecular? Per què vas estudiar química? T’ha canviat la vida rebre el Nobel de Química? Quins consells ens dones per fer projectes científics de recerca? Són algunes preguntes que l’Escola Echegaray ha plantejat a Fraser Stoddart. El premi Nobel ha animat l’alumnat a fer-se preguntes com a mètode per fer bons projectes científics i ha destacat com la ciència ens permet progressar i millorar la qualitat de vida de les persones. “Tot el que veiem és química, l’aire, les parets, fins i tot nosaltres som química”, ha afirmat Fraser Stoddart.
Stoddart “és a Catalunya per rebre el reconeixement Honoris Causa a la Universitat de Barcelona i ha aprofitat la seva estada per visitar l’Escola José Echegaray”, ha explicat la directora del centre Cristina Dalmau. Els alumnes han pogut preguntar-li sobre les màquines moleculars, la motivació per investigar, el premi Nobel i el món de la ciència. “José Echegaray, nom de la nostra escola, va ser el primer Nobel espanyol, en aquest cas de litaratura, però també era un Nobel molt polifacètic, com ho és Stoddart, que tot i dedicar-se a la química no és l’únic interès que té”, ha destacat Dalmau.
“L’Escola José Echegaray ha iniciat aliança magnet amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) per fer de la ciència l’eix de l’aprenentatge del centre martorellenc”, ha explicat Dalmau. “El centre escolar promou la ciència, la indagació i l’experimentació com a processos d’aprenentatge per dur a terme el mètode científic i per construir coneixement”. Els experts de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) ajudaran al centre en aquest camí per fomentar l’aprenentatge científic en l’alumnat i afavorir el treball globalitzat i competencial.
Fraser Stoddart, químic escocès i professor a la Universitat de Nordwestern (Estats Units) és al nostre país per rebre el reconeixement Honoris Causa a la Universitat de Barcelona. Stoddart va rebre el Nobel de Química 2016 conjuntament amb Jean-Pierre Sauvage i Bernard L. Feringa pel seu desenvolupament de màquines moleculars amb una mida mil vegades més petites al gruix d’un cabell.
L’Escola José Echegaray promou la ciència, la indagació i l’experimentació com a processos d’aprenentatge per dur a terme el mètode científic i per construir coneixement. L’expertesa dels experts de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona(ICMAB-CSIC) ajudarà al centre en aquest camí per fomentar l’aprenentatge científic en l’alumnat i afavorir el treball globalitzat i competencial.
L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) és un centre multidisciplinari centrat en la investigació de vanguardia en materials funcionals avançats en els camps de l’energia, electrònica, nanomedicina i en les seves noves aplicacions.
El ressò de la visita als mitjans:
- El Premi Nobel de Química, Fraser Stoddart, visita l’escola José Echegaray de Martorell. 14/06/23 Martorell TV
- L’alumnat de l’Echegaray entrevista el Nobel de Química, Fraser Stoddart. 14/06/23 Martorell a tot arreu
- L’alumnat de l’Echegaray entrevista el Nobel de Química, Fraser Stoddart. 14/06/23 martorelldigital.cat