L’Escola Alfons I crea un decàleg d’hàbits saludables amb l’Hospital de Cerdanya

Tags
  • aliances magnet
Gimcana Alfons I

La comunitat educativa de l’Escola Alfons I i l’Hospital de Cerdanya van organitzar una jornada per promoure els hàbits saludables entre la població de Puigcerdà. El Parc Schierbeck va ser l’escenari, aquest dissabte 15 de juny, de la jornada “Vine a moure’t amb nosaltres!” que va consistir en una gimcana per promoure hàbits saludables, un scape room per fomentar el moviment, un dinar popular i un concert de música per seguir movent el cos. En aquest context, l’Escola Alfons I va presentar el decàleg de recomanacions d’hàbits saludables fruit dels aprenentatges de l’alumnat de l’Escola Alfons I en aliança amb l’Hospital de Cerdanya.

La Jornada va ser tot un èxit de convocatòria i participació que va ser possible pel treball conjunt de tota la comunitat educativa. Puigcerdà va moure’s al llarg de tot el matí participant en diferents activitats i reptes que formaven part de la Gimcana Magnet i que l’alumnat havia estat preparant les darreres setmanes aplicant els aprenentatges realitzats al llarg del curs 2023-24. En paraules del claustre: “Van ser unes hores molt gratificants per tots i totes, ja que no sempre tenim l’oportunitat de gaudir plegats, equip docent, alumnes, famílies i població de Puigcerdà, que va acostar-se a la zona del llac.” Un cop finalitzada la jornada lúdico-esportiva, tothom qui va voler va poder finalitzar la trobada recuperant forces amb la botifarrada que es va organitzar des de l’AFA del centre i un concert de Jaume Ibars. Tant aquesta activitat com l’scape room que es va organitzar després de la Gimcana van ser gratuïtes gràcies a una subvenció de la Subdirecció General de Política Lingüística.

Durant la gimcana, els alumnes van compartir els coneixements adquirits al llarg del curs sobre el tema “Ens movem prou”. A partir d’aquests aprenentatges, van elaborar un decàleg de recomanacions per fomentar la salut i el benestar, que inclou recomanacions com potenciar la ingesta de fruita, beure aigua regularment i adoptar una alimentació adequada. A continuació, us presentem algunes de les recomanacions clau:

  • Hidratació: Beure aigua regularment i evita begudes sucrades.
  • Alimentació saludable: Consumir aliments frescos i de proximitat, prioritzant els d’origen vegetal.
  • Descans adequat: Dormir bé i intenta mantenir un horari regular de son.
  • Activitat física: Fer esport durant almenys 150 minuts a la setmana i evitar el sedentarisme.
  • Hàbits higiènics: Rentar-se les mans, cuidar la higiene dental i dutxar-se adequadament.
  • Protecció solar: Utilitzar protecció solar i evitar l’exposició excessiva al sol.

Aquesta iniciativa és un exemple de col·laboració fructífera entre institucions i un pas cap a un futur més sa i actiu per als nostres joves i s’emmarca en l’aliança magnet entre l’Escola Alfons I i l’Hospital de Cerdanya, iniciada aquest curs 2023-24. El projecte promou el coneixement científic, social i de la salut entre l’alumnat. L’escola de Puigcerdà forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que aplega 41 centres educatius d’arreu de Catalunya.

Impactes als mitjans de comunicació:

Educant ment i cor, construint el futur
L’Escola Alfons I promou els sabers i aprenentatges de l’àmbit científic, social i de la salut. Per aquest motiu el centre treballa a partir de metodologies globalitzades com els projectes i treball cooperatiu i valors com l’empatia, la generositat, la solidaritat i l’escolta.

L’Escola Alfons I és el primer centre Magnet de la comarca de la Cerdanya i del conjunt de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran que s’incorpora al programa.

L’aliança amb l’Hospital de Cerdanya capacita a l’Escola Alfons I per fer servir el coneixement científic, social i de la salut com a eix del procés d’aprenentatge de l’alumnat. El centre educatiu fomenta l’aprenentatge competencial a través de metodologies globalitzades com el treball per projectes, els espais d’aprenentatge, el treball cooperatiu els quals fomenten el desenvolupament autònom de cada infant. En aquesta línia, el docent és la persona que guia, orienta i provoca que l’alumnat sigui partícip en tot el procés.