L’arquitectura a les aules: presentació del projecte Magnet de l’escola Camps Elisis

Tags
  • aliances magnet
Presentació Magnet Camps Elisis LLeida

Sota el lema “Construïm junts” l’aliança entre l’escola Camps Elisis i la demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes dona un caire nou a la visió de l’entorn, prenent l’arquitectura com a eix vertebrador de l’aprenentatge.

L’escola Camps Elisis de Lleida va iniciar des del curs passat un projecte d’innovació pedagògica sobre arquitectura en aliança amb la demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, per apropar aquest àmbit als alumnes de P3 fins a 6è de primària. L’escola es va presentar a la convocatòria Magnet l’abril de 2018 i va ser seleccionada – amb 14 altres centres educatius de Catalunya- per desenvolupar-lo.

Les aules de l’escola Camps Elisis van acollir dimarts 19 de novembre la presentació de l’aliança Magnet en la qual van participar representats de les institucions que l’impulsen, Paeria de Lleida, Departament d’Educació de la Generalitat, Fundació Jaume Bofill i el Col·legi d’Arquitectes.

El director del centre, Jordi Porta, va definir Magnet com una oportunitat per fer un pas endavant, amb l’arquitectura com a eix vertebrador dels projectes globalitzats a l’escola i va agrair a l’equip de mestres la seva implicació en la transformació pedagògica del centre.

La regidora d’Educació de la Paeria, Sandra Castro, va destacar la innovació i la singularitat del projecte que té capacitat per atraure les famílies del seu entorn. Per aquest motiu el projecte té el suport de l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria d’Educació.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Carles Vega Castellví, va destacar la importància de les xarxes i el treball col·laboratiu en l’encaix del projecte de l’escola Camps Elisis amb el barri i la ciutat i va felicitar a l’equip directiu i docent del centre pel procés de transformació educativa que està desenvolupant amb el Col·legi d’Arquitectes.

El responsable de formació de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís de la Fuente, va fer públic el compromís del Col·legi en aquest projecte d’innovació educativa, buscant llenguatges comuns amb l’escola Camps Elisis per tal d’apropar l’arquitectura a les aules, a partir del programa Arquiescola.

La coordinadora del programa Magnet, Roser Argemí, va explicar que el projecte Magnet és una peça clau per al procés de transformació educativa de l’escola Camps Elisis de Lleida i va destacar el compromís de l’equip docent, de la demarcació de Lleida del COAC, i de les administracions públiques que l’acompanyen, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Paeria de Lleida.

Construïm junts! el projecte de l’escola Camps Elisis

L’escola Camps Elisis ha vist com una gran oportunitat participar en el programa Magnet en aliança amb la demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com a partner. El projecte educatiu de l’escola pretén el desenvolupament integral de l’infant promovent metodologies globalitzadores, on es desenvolupin les habilitats comunicatives, la complicitat amb l’entorn, la pràctica de la ciència i l’ús responsable de la tecnologia tenint en compte criteris ambientals, la vessant artística i creativa, la solidaritat i el respecte en un entorn de col·laboració i aprenentatge entre iguals.

L’aliança entre l’escola Camps Elisis i el Col·legi d’Arquitectes dona un caire nou a la visió de l’entorn, prenent l’arquitectura com a eix vertebrador de l’aprenentatge. L’alumnat del centre observa el barri i la ciutat des de la vessant urbanística i social i destaca que l’espai que habita i utilitza ha de ser agradable, acollidor i adaptat a les necessitats dels seus habitants. També ha de ser sostenible i respectuós, ha de tenir un disseny especial, artístic i innovador, ha de tenir en compte la diversitat, la petjada cultural i històrica i ha de fer ús dels avenços tecnològics que evolucionen per millorar la vida de les persones.

Aquesta visió només es pot treballar a través dels projectes on es van descobrint les interconnexions dels aprenentatges que s’utilitzen per aconseguir un objectiu comú amb la col·laboració de tots els membres del grup. En aquest sentit, l’aprenentatge incorpora la voluntat de conèixer com treballen els arquitectes, què es plantegen quan han de fer una construcció, com estan ordenats els edificis i els carrers, quins elements vegetals es troben caminant cap a l’escola, com és i com podem millorar els espais d’aprenentatge, per aprendre millor… En totes aquestes descobertes ens hi acompanyen les arquitectes de la demarcació de Lleida del COAC, que treballen amb els nens i que assessoren als mestres.

El lema que resumeix la tasca educativa de l’escola és “Construïm junts!”. És la idea de construir amb materials, però també amb idees compartides entre tots. Aviat l’escola haurà d’ampliar l’edifici per encabir una nova línia, amb més nens i nenes. És una bona oportunitat per construir junts. L’escola es proposa que els infants i les famílies donin el seu punt de vista als arquitectes i que aquests acullin les propostes en la nova construcció. D’aquesta manera s’afavoreix la creació d’espais diferents, més agradables i més funcionals per a les noves maneres d’aprendre. La creativitat, la construcció, la creació formen part d’aquest nou projecte Magnet, que donarà a l’escola un aire nou.

El ressò de la presentació als mitjans