L’alumnat de l’Escola Font Rosella visibilitza el rol de la dona a la ciència

Tags
  • aliances magnet
La comunitat educativa de l’escola Font Rosella presenta l’exposició “Dones i Ciència. Una mirada al món de la ciència per conèixer i reconèixer les aportacions de nou científiques” al Centre Cívic La Concòrdia (Sabadell)

La comunitat educativa de l’escola Font Rosella presenta l’exposició “Dones i Ciència. Una mirada al món de la ciència per conèixer i reconèixer les aportacions de nou científiques” al Centre Cívic La Concòrdia (Sabadell).

En motiu del Dia i la Dona a la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, la comunitat educativa de l’escola sabadellenca ha organitzat l’exposició “Dones i Ciència. Una mirada al món de la ciència per conèixer i reconèixer les aportacions de nou científiques” que es pot visitar al Centre Cívic La Concòrdia entre l’onze de febrer i el quatre de març. La mostra posa en relleu les aportacions de dones en l’àmbit de la ciència a través dels aprenentatges científics, amb perspectiva de gènere, que ha realitzat l’alumnat de l’escola Font Rosella en aliança Magnet amb la Fundació Naturgy.

La inauguració de l’exposició va comptar amb la conferència “L’enginy (in)visible” de Núria Salan, química catalana, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Salan, va denunciar la poca representació femenina en les carreres tècniques i científiques, que és només del 30%, i va apuntar que una de les causes és la falta de referents i models per la poca visibilitat que han tingut les dones científiques al llarg dels anys, així com la transmissió d’estereotips socials i culturals. Núria Salan va compartir com va ser l’accés de les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia, quina va ser la resposta de la societat, curiositats, anècdotes, dades numèriques d’abans i d’ara.

L’obertura de l’exposició “Dones i Ciència. Una mirada al món de la ciència per conèixer i reconèixer les aportacions de nou científiques” va comptar amb la presència de Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, Joan Cuevas, director general d’Innovació, Digitalització i Recerca Educativa al Departament d’Educació, els serveis educatius de l’Ajuntament de Sabadell i els serveis Educatius de la Fundació Natugry, entre altres autoritats.

Una mirada al món de la ciència a través de nou dones científiques

Les científiques que protagonitzen l’exposició són: Dian Fossey, la defensora dels goril·les que va indagar sobre l’espècie més propera als humans; Beulah Louise, la inventora més prolífica de la història, que va crear més de 100 invents que faciliten el nostre dia a dia; Mary R. Dawson, una paleontòloga a l’Àrtic, que va mostrar com descobrir el passat ens ajuda a entendre el present i millorar el futur; Ellen Ochoa, la primera dona d’origen hispà en viatjar a l’espai, que va obrir el camí de les dones a les plataformes de llançament espacial; Mária Telkes, la reina de l’energia solar, que va comprovar que l’energia no es crea ni es destrueix, sinó que es transforma; Cecilia Payne, l’astrònoma que va descobrir la composició de les estrelles; Yvonne Brill, l’enginyera de coets, que va indagar sobre com la propulsió pot mantenir els satèl·lits en òrbita; Katia Krafft, la científica que desafiava els volcans, i Elena García Armada, la creadora del primer exosquelet biònic, que ha unit ciència i salut, tecnologia per recuperar la mobilitat d’infants amb tetraplegia.

Taller familiar: Inventors d’energia eficient

En el marc de l’exposició es va oferir el taller familiar Inventors d’energia eficient, impartit per la Fundació Naturgy, que va donar resposta a aquestes preguntes com: quins tipus d’energia existeixen? Quines energies són menys contaminants? Quina és l’energia més utilitzada? Amb el conte com a fil conductor, les nenes i nens va poder conèixer què és l’energia, per què s’utilitza i les principals fonts d’energia. Amb una metodologia participativa i activa, els nens i nenes van integrar els coneixements a través del joc.

El futur és la nostra energia

El programa Magnet es desenvolupa a l’escola Font Rosella en aliança amb la Fundació Naturgy, que treballen de forma conjunta per a conscienciar a l’alumnat al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica, fomentant una mirada crítica i mobilitzadora cap a la lluita contra el canvi climàtic.

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució d’excel·lència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Sabadell, que també compta amb dos centres Magnet, l’Escola Joaquim Blume en aliança amb el Centre de Recerca Matemàtica (CRM), i l’Escola Samuntada en aliança amb el Hospital Parc Taulí.