El moviment maker, eix de l’aliança entre l’Institut Fort Pius i el Fab Lab Barcelona

Tags
  • aliances magnet
Fort Pius foto grup

Aquest curs 2022-23, les dues institucions han iniciat una col·laboració en el marc del programa Magnet per potenciar la curiositat i la imaginació entre l’alumnat a través de la metodologia ‘maker’.

L’Institut Fort Pius ha acollit la presentació de l’aliança Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació Bofill, el Fab Lab Barcelona i el centre educatiu barceloní.

El director de l’Institut Fort Pius, Joan Gavilan, ha compartit que “Magnet aporta una formació al claustre per implementar una transformació profunda, i no només puntual, en un moment de transició exigent pels centres educatius”. En relació amb l’aliança amb el Fab Lab Barcelona, Gavilan ha afirmat que la filosofia maker “ens ajudarà a oferir uns aprenentatges més transversals i treballar de forma interdisciplinària, des de tots els àmbits de coneixement”. El director del centre educatiu de secundària del barri del Fort Pienc ha compartit que un dels projectes previstos en el marc d’aquesta aliança magnet és l’estudi de la contaminació de l’aire a través de la fabricació de sensors, la presa de mesures i les propostes de millora que se’n puguin derivar. Aquest treball, a més de la col·laboració del Fab Lab Barcelona, comptarà també amb l’expertesa d’IS Global.

Amb l’aliança amb l’Institut Fort Pius, el Fab Lab Barcelona té com a objectiu empoderar a tot l’alumnat per tal que el moviment maker no sigui un moviment d’elit. En aquesta línia, Guillem Camprodon, director del Fab Lab Barcelona, ha afirmat que “vivim cada cop més separats de la tecnologia que hi ha darrere els objectes que ens envolten” i el Fab Lab,a través de l’aliança magnet amb l’Institut Fort Pius, vol empoderar i formar a la societat perquè doni més importància a com es produeixin els objectes, els aliments o l’energia. En aquest sentit, Camprodon ha reivindicat la cultura del fes t’ho tu mateix (Do It Yourself) com a via per viure d’una forma més sostenible.

La cap de projectes de la Fundació Bofill, Roser Argemí, ha manifestat que “la potència de magnet rau entre la combinació d’innovació i equitat”. Argemí ha compartit les claus d’èxit d’una aliança, entre les quals hi ha un equip directiu i docent compromès com el de l’Institut Fort Pius, una institució d’excel·lència amb vocació de transferir coneixement com el Fab Lab Barcelona i un acompanyament amb mesures d’escolarització equilibrada com el que fa el Consorci d’Educació de Barcelona.

Per acabar l’acte de presentació de l’aliança, el delegat d’Educació a Barcelona, Pere Masó, ha manifestat que “Magnet permet la singularització del projecte d’un centre educatiu en el marc de l’equitat educativa, per tal que el perfil de l’alumnat reflecteixi la realitat social de l’entorn”. Masó ha felicitat l’Institut Fort Pius per la seva aposta per la transformació educativa.

La roda de premsa ha comptat també amb la presència de Carlos Cerro, inspector del Departament d’Educació, Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill, Júlia Leirado, experta del Fab Lab Barcelona, Jordi Luengo, del Consorci d’Educació de Barcelona, Xavi Geis, coordinador Magnet, Adolf Díaz, president de l’AFA, i representants del claustre de l’Institut Fort Pius.

Fort Pius: Imaginem, aprenem, creixem

L’Institut Fort Pius vol promoure entre l’alumnat el moviment maker a través de la transformació educativa que impulsarà l’aliança amb el Fab Lab Barcelona. Amb aquest eix d’aprenentatge, el projecte fomentarà la curiositat i la imaginació a l’alumnat tot cercant solucions a problemes globals que ofereixin una mirada humana i social a la tecnologia.

El Fab Lab Barcelona és una plataforma de cooperació entre persones i organitzacions de diversos països destinada a fomentar que qualsevol persona pugui fabricar qualsevol cosa a qualsevol lloc del món a partir de compartir el coneixement tecnològic i social i utilitzar màquines de fabricació digital. En resum, el Fab Lab Barcelona és la recerca i l’educació centrada en repensar la forma de viure, treballar i ‘jugar’ a les ciutats i al món.

Aliances Magnet a Barcelona

L’aliança entre l’Institut Fort Pius i el Fab Lab Barcelona, que s’ha iniciat aquest curs 2022-23, és la cinquena aliança del programa “Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu” a la ciutat de Barcelona. L’Institut Broggi, en aliança magnet amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), és l’altre centre de secundària que ha participat en el programa. Pel que fa a centres educatius de primària, Barcelona compta amb les aliances de l’Escola Mas Casanovas amb l’Hospital de Sant Pau i el Recinte Modernista, l’Escola Gayarre i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Escola Josep Maria de Sagarra amb el MACBA.

Impactes de la presentació als mitjans: