El centres Magnet participaran en la Nit de la Recerca 2023

Tags
  • aliancesmagnet
  • nitrecercat23
NitRecerCat-2023

Els centres Magnet participaran en la Nit Europea de la Recerca que se celebrarà el proper divendres 29 de setembre de 2023 per apropar la recerca i la innovació dels partners al públic de totes les edats. 

La participació, per segon any, dels centres Magnet a la Nit Europea de la Recerca els permetrà visibilitzar l’aliança amb el partner tot mostrant a la ciutadania que als centres educatius també es fa recerca, tant si l’aliança té un eix científic o tecnològic com si és de l’àmbit artístic. A més, les activitats i propostes que generi aquest esdeveniment poden afavorir que les famílies del municipi coneguin el centre alhora que també poden despertar vocacions científiques.

Del 25 de setembre a l’1 d’octubre tindran lloc a Catalunya un gran nombre d’activitats divulgatives amb motiu de la Nit Europea de la Recerca. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques de tota Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics. El programa ja es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat.

Més d’una desena de centres educatius del programa “Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i l’ICE-UAB, organitzaran activitats als seus municipis en col·laboració amb equips de recerca de diferents institucions, en les que s’implicaran l’alumnat, les famílies i el veïnat. Entre aquestes, destaquen els tallers divulgatius per observar el sol, la lluna i planetes com Saturn i Júpiter per així acostar l’astronomia a les famílies d’Igualada, que organitza l’Escola Gabriel Castellà en aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC); una conferència sobre “La importància de les zones humides en els ecosistemes terrestres” que donarà el tret de sortida del projecte de curs de l’Escola Madorell (Molins de Rei) sobre l’ODS15 Vida terrestre; i activitats per concienciar entorn la petjada hídrica que genera la roba que vestim a l’Escola El Vallès (Terrassa).

A més, durant tot el curs escolar, es desenvoluparan quinze projectes de recerca en diferents escoles i instituts, deu dels quals impulsats per la Fundació Jaume Bofill en centres educatius Magnet, i cinc d’altres entitats del consorci coordinador de la Nit de la Recerca.

La Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida.

Aquest esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps i compta amb una convocatòria de finançament europeu dins la línia d’ajuts per a investigadors Marie Sklodowska Curie. En l’edició anterior es van dur a terme més de 200 activitats al territori català que van incloure xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs.

La Nit Europea de la Recerca és un projecte conjunt de diverses universitats i institucions per coordinar activitats a tot el territori català. Les institucions que la impulsen són: l’Associació Catalana de Comunicació Científica, l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, La Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic i la Fundació Jaume Bofill.