Ciència, tecnologia i medi ambient, eixos de l’aliança entre l’Escola La Pau i l’ICTA-UAB

Tags
  • aliances magnet
Escola La Pau ICTA-UAB

La ciència, la tecnologia i el medi ambient seran els eixos d’aprenentatge de l’Escola La Pau, que aquest curs 2022-23 ha iniciat una aliança amb l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) en el marc del programa Magnet.

L’Escola La Pau ha acollit la presentació del programa Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, el Departament d’Educació, la Fundació Bofill, l’ICTA-UAB i el centre educatiu sadurninenc.

La directora de l’Escola la Pau, Estefania Lara, ha compartit que “‘l’aliança amb l’ICTA i el procés de transformació pedagògica que estem vivint, ens permetrà treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des d’una vessant científica i amb esperit crític” i ha destacat l’aprenentatge que els aportarà el programa: “que l’alumnat aprengui amb sentit” i que l’aprenentatge continu de l’equip docent del centre”. Lara ha compartit també els dos projectes transversals d’aquest curs: un hort laboratori que a més d’aprendre sobre la plantació i creixement de plantes i hortalisses, també permetrà aspectes com l’alimentació de km 0, el malbaratament alimentari o la disminució del sòl agrícola, i per altra banda el projecte sobre la mobilitat sostenible per recollir dades i identificar hàbits de mobilitat sostenible en el camí diari a l’escola.

L’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB) apotarà a l’Escola La Pau l’expertesa i el coneixement per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. La directora de l’ICTA-UAB, Isabel Pont, ha compartit que “La ciència pot ser transversal i innovadora i des de l’ICTA-UAB volem que arribi a la ciutadania, volem veure resultats, i participar en el programa Magnet a través de l’aliança amb l’Escola La Pau fan possible la transferència de coneixement”.

El director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, ha compartit les claus de l’èxit d’una aliança magnet, entre les que hi ha un equip directiu compromès com el de l’Escola La Pau, una institució d’excel·lència amb vocació de transferir coneixement com l’ICTA-UAB, un municipi que acompanyi amb mesures d’escolarització equilibrada com el de St. Sadurní i un Departament d’Educació que hi doni suport. Palacín ha destacat que “el programa Magnet converteix un centre educatiu en un laboratori d’innovació i d’equitat”.

En aquest context, la directora adjunta del Servei Territorial del Penedès del Departament d’Educació, Maria Bandera, ha manifestat que “Programes de transformació educativa com Magnet permet que la societat entri a centres com l’Escola La Pau“ i ha destacat l’energia i el compromís que transmeten l’escola i tots els actors que l’acompanyen avui.

Per part de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, la presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde, Ton Amat, que ha manifestat la il·lusió del municipi per iniciar un projecte que implica a una xarxa d’institucions de referència al país que permetrà que “l’Escola La Pau consolidi el seu projecte educatiu” i ha afegit que això repercutirà a una escolarització més equilibrada a tot Sant Sadurní.

La roda de premsa ha comptat també amb la presència de Soledad Balagueró, inspectora del Departament d’Educació, Toni Romeu, regidor d’Educació, Pere Vernet, 3r tinent d’alcalde i regidor de Via Pública i Participació Ciutadana, Esteve Corbera, director científic de l’ICTA-UAB, Anna Petit, Felipe Parada, Guido Evangelista, Juan David Arosemena, investigadores i investigadors del grup SOSTENIPRA de l’ICTA-UAB; Gemma Simón, Jordi Honey-Rosés, investigadora i investigador del grup de recerca en mobilitats sostenibles de l’ICTA-UAB, Francesc Martín, formador Magnet, representants del claustre i Sílvia Bujons, dels Serveis Educatius de l’Alt Penedès.

El futur és nostre: construïm-lo plegats!

L’Escola La Pau vol promoure entre l’alumnat la indagació científica, la implicació i el compromís en la millora de l’entorn i plegats construir un món més sostenible. L’aliança magnet amb l’ICTA-UAB i el procés de transformació pedagògica els permetrà treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des d’una vessant científica i amb esperit crític. L’entorn del centre educatiu, situat en un entorn privilegiat enmig de ceps i vinyes, esdevindrà una gran font d’aprenentatge a través dels projectes magnet.

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) és un centre multidisciplinari que promou la investigació i la formació de postgrau en ciències ambientals. La finalitat és millorar la comprensió del canvi ambiental global, i de la naturalesa i les causes dels problemes ambientals. A més, estudia les polítiques, estratègies i tecnologies que fomentaran la transició cap a una economia sostenible.