Ciència ciutadana, recerca i participació als centres magnet

Tags
  • ciència ciutadana
  • eines

La ciència ciutadana és una metodologia innovadora, que permet a qualsevol persona participar en una recerca. En què li pot ser útil a les aliances magnet? Quins reptes poden trobar-se els centres i partners que vulguin desenvolupar un projecte de ciència ciutadana? Elisabetta Broglio, facilitadora de projectes de ciència ciutadana, i Quique Vergara, formador de l’aliança Magnet entre l’Escola Gayarre i l’IBEC, ens ho expliquen en aquest vídeo.

Què és la ciència ciutadana?

La ciència ciutadana és una metodologia innovadora, que permet a qualsevol persona participar en una recerca o, fins i tot, crear-la i que tingui valor i rigor científic. Ja fa anys que s’ha establert aquest format de col·laboració entre el món científic i la societat. El primer exemple de ciència ciutadana, tal com l’entenem avui en dia, es remunta a la segona meitat del segle XIX, quan l’ornitòleg nord-americà Woodbridge Cooke va crear una xarxa d’observadors voluntaris a diferents punts del continent per estudiar les pautes migratòries de les aus. Així doncs, la col·laboració entre el món científic i la societat s’ha establert des de fa anys.

Projectes catalans de ciència ciutadana 

  • Saca La Lengua vol identificar la varietat de bacteris i fongs presents al nostre microbioma bucal i descobrir si aquesta variació està condicionada per alguna característica ambiental i/o malaltia o síndrome. Els ciutadans i ciutadanes contribueixen en diferents fases de la recerca com la formulació de preguntes per recollir informació útil per a la investigació, la donació de mostres de saliva i la condivisió dels seus hàbits de vida i la priorització de les dades a analitzar. Els principals resultats de la recerca estan recollits en un joc de taula que s’ha cocreat amb la ciutadania i es pot descarregar gratuïtament del web.
  • #GenigmaChallenge. Un experiment participatiu per avançar en la recerca del càncer de mama. Mitjançant una tècnica d’anàlisi en 3D, recull dades per a investigar quines parts del genoma juguen un paper fonamental en l’establiment i desenvolupament del càncer. Quantes més persones col·laborin, més ràpid podran avançar en aquesta recerca. Busquen 30.000 jugadors i jugadores que juguin un mínim de 50 partides abans que acabi abril de 2022.