Aliança entre l’Escola Margalló de Castelldefels i el Gran Teatre del Liceu

Tags
  • aliances magnet
Roda de premsa aliança Margalló i Liceu a Castelldefels

L’Escola Margalló ha iniciat aquest curs 2021-22 el projecte d’innovació educativa en aliança amb el Gran Teatre del Liceu. El projecte fomentarà l’aprenentatge a partir de les arts escèniques i musicals per potenciar la creativitat, el saber ser i el saber estar en l’alumnat. L’escola Margalló és la primera a Castelldefels a formar part del programa, que ja compta amb un centre educatiu a la comarca del Baix Llobregat, l’Escola La Guàrdia de Sant Vicenç dels Horts en aliança amb el Campus Baix Llobregat de la UPC. El centre castelldefelenc forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que desenvolupen 33 centres educatius d’arreu de Catalunya.

L’Escola Margalló va acollir la presentació del programa Magnet, en la que van participar representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Castelldefels, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, el Gran Teatre del Liceu i el centre educatiu castelldefelenc.

La directora de l’Escola Margalló, Gemma Duch, va compartir que l’aliança magnet amb el Liceu és un projecte iniciat amb molta il·lusió per tal que el nostre alumnat sigui competent en una societat canviant i plena d’incerteses. Duch va destacar que “la relació entre art i educació promou vivències motivadores i multidisciplinars que permeten treballar de forma transversal el perfeccionament de la llengua, el foment d’hàbits socials i fins hi tot les emocions”.

El partenariat amb el Gran Teatre del Liceu aportarà a l’Escola Margalló els coneixements en arts escèniques i musicals per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. El director dels departaments Musical, Educatiu i Projecte Social del Liceu, Antoni Pallès, va assenyalar que inicien l’aliança magnet amb compromís i il·lusió, com un camí de llarg recorregut. Pallès va defensar el “poder transformador i educador de la cultura” i de “l’art i l’espectacle com oportunitat educativa”.

El director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, va posar l’accent en els elements que garanteixen l’èxit del programa: “Magnet té resultats extraordinaris, però no el pots fer sempre i a qualsevol municipi perquè és un projecte molt exigent, cal el compromís de molts actors: Ajuntament, Departament, escola i partenariat”. Palacín va elogiar a les escoles magnet en general, i a l’escola Margalló en particular, per ser prescriptores de canvi per a molts altres centres educatius del país.

El director general d’innovació, digitalització i recerca educativa al Departament d’Educació, Joan Cuevas, va definir el programa Magnet com “un accelerador de qualitat i innovació que genera nous aprenentatges més consolidats i més profunds”. Per Cuevas, el partenariat amb el Gran Teatre del Liceu dotarà de sentit i context els aprenentatges artístics de l’alumnat. Cuevas es va referir també al Decret d’admissió i programació de l’oferta educativa, que promourà la diversitat d’alumnat a les aules, fet que afavoreix l’assoliment d’aprenentatges.

Per part de l’Ajuntament de Castelldefels, la presentació va comptar amb la participació de l’alcaldessa, Maria Miranda Cuervas, que va manifestar el compromís del consistori castelldefelenc i va afirmar que “l’aliança magnet entre l’Escola Margalló i el Liceu serà un impuls per l’èxit educatiu de Castelldefels”.

L’acte de presentació va comptar també amb la presència del director dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, Albert Grau, i la inspectora del centre, Sandra Gallardo. Per part de l’Ajuntament va ser-hi present el regidor-delegat d’Educació, Cultura, Festes i Participació, Pau i Solidaritat i Nova Ciutadania, Jordi Maresma.

Puja el teló i emocionART!

L’Escola Margalló promou el coneixement en arts escèniques i musicals en el dia a dia del centre per tal que engresqui a l’alumnat, al professorat i a les famílies. L’expertesa del Gran Teatre del Liceu ajudarà al centre en aquest camí per fomentar l’aprenentatge artístic entre l’alumnat i afavorir el treball globalitzat i competencial.

El Gran Teatre del Liceu, construït l’any 1847, és un equipament cultural únic a Barcelona i un dels teatres d’òpera més destacats d’Europa. Amb un aforament de 2.292 places i cinc amfiteatres, el Gran Teatre del Liceu és avui un dels teatres d’òpera més grans del món. A més, el Gran Teatre del Liceu permet visitar-ne els espais més representatius, tot gaudint dels detalls i la magnificència de la seva arquitectura.

Des de fa més de 20 anys, el Liceu impulsa el programa educatiu LiceuAprèn, consolidant així el seu compromís amb l’educació i amb la societat com a eix important del seu plantejament estratègic. Així doncs, l’existència de LiceuAprèn, a més de garantir la mirada pedagògica necessària per ser un partner magnet, permetrà fer arribar l’art arreu de Castelldefels a través de l’aliança amb l’escola Margalló.

“Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, en col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Castelldefels.

Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2021-22 comencen set projectes nous, entre els quals hi ha l’Escola Margalló. Els altres centres catalans que s’han incorporat al projecte Magnet aquest curs són l’Escola El Vallès (Terrassa), l’Escola Ferreries (Tortosa), l’Escola Rubió i Ors (Reus), l’Escola Gabriel Castellà i Raich (Igualada), l’Institut Rocagrossa (Lloret de Mar) i l’Institut La Serreta (Rubí).

Impactes de la roda de premsa als mitjans: