Acte “Com fer possible un marc d’elecció de centre que no provoqui segregació?”

Tags
  • escolarització equilibrada
  • segregació escolar
Per una tria d'escola justa

La Fundació Jaume Bofill organitza el debat “Com fer possible un marc d’elecció de centre que no provoqui segregació?”, el dia 27 de març, a les 18 hores, al Palau Macaya de Barcelona. L’acte s’emmarca en cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries”, on es debat sobre les prioritats educatives del nostre país.

Totes les famílies volen la millor escola possible per als seus fills. Tanmateix, allò que pares i mares valoren i esperen d’una escola de qualitat, les seves preferències, els seus criteris de tria i, en general, la intensitat amb què viuen el moment de la tria varia força entre els diferents sectors de famílies: algunes valoren per sobre de tot el projecte educatiu de les escoles, d’altres supediten aquest criteri al perfil social dels alumnes d’uns i altres centres, o la seva proximitat a la llar. Entremig, la no gratuïtat d’algunes escoles (principalment concertades) redueix el marge d’opcions elegibles per a les famílies amb menys recursos.

Moltes famílies experimenten un conflicte entre la tria de centre que voldrien fer i la que a la pràctica poden fer, en un marc que regula l’oferta disponible i el procediment d’admissió d’alumnat. I sovint viuen aquest conflicte com vulneració del seu dret a la llibertat d’elecció.

Al costat d’això, la possibilitat d’escollir centre pren sentit en el marc d’una xarxa escolar mínimament diversificada, on es pot triar entre centres que, des de la seva autonomia, ofereixen projectes “diferents”.

Tot plegat, tria d’escola i autonomia escolar són dos fenòmens que condicionen la manera com els alumnes es distribueixen entre els diferents centres i, per tant, la seva composició social. Des d’aquest punt de vista, la regulació de la tria i l’assignació de centre, així com les polítiques d’autonomia escolar, esdevenen instruments clau en favor de l’escolarització equilibrada dels alumnes, per tant, d’una xarxa escolar menys segregada.

Què busquen les famílies a l’hora de triar centre? Com desenvolupen els centres la seva autonomia escolar? Quins riscos se’n poden derivar en termes de segregació escolar? 

I sobretot, quines polítiques o marcs regulatius poden permetre combinar preferències, autonomia i no segregació? Quins criteris han de guiar les polítiques d’admissió d’alumnes? Com es pot acompanyar les famílies en el procés de tria? Com afavorir una política d’autonomia escolar compromesa amb l’equitat i l’escolarització equilibrada?

Actualment, el Govern, en comissió amb altres agents, treballa en el disseny d’un Decret d’admissió que es planteja, alhora, com un mecanisme de gestió de la demanda i com un instrument contra la segregació escolar. El Síndic impulsa la represa del pacte contra la segregació, que involucra el Departament d’Educació i vol implicar el conjunt d’agents de la comunitat educativa. Alhora, s’estén en l’àmbit municipal la consciència que cal apostar per polítiques d’escolarització equilibrada que millorin les oportunitats educatives del conjunt dels alumnes. És bon moment per debatre al voltant d’aquests interrogants.

L’acte, conduït per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, s’iniciarà amb la ponència d’un reconegut expert internacional, i comptarà amb la participació de:

  • Mercè Massa, Gerent del Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Xavier Bonal, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Laia Bou, Inspectora d’Educació del Departament d’Educació.
  • Roger Martínez, membre de l’AMPA de l’Institut Fort Pius.
Inscriu-t’hi.